Domáci jogurt pripravený v elektrickom jogurtovači je nielen jednoduché vyrobiť, ale je aj lepšie pre vás a životné prostredie. Môžete si vybrať ingrediencie, druh mlieka a príchute tak, aby čo najviac vyhovovali vášmu maškrtnému jazýčku.
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica bieleho jogurtu alebo 1 polievková lyžica jogurtových kultúr
- 1 liter bežného alebo 2% mlieka
Postup
- Mlieko zahrievajte na stredne nízkom plameni, kým sa okolo okraja neobjavia bublinky az povrchu nebude stúpať para.
- Odstráňte hrniec z ohňa a dajte dovnútra teplomer.
- Keď teplota dosiahne 43-46º C, pridajte jogurtové kultúry alebo lyžicu jogurtu do jedného z pohárov.
- Pridajte trochu ohriateho mlieka a poriadne premiešajte.
- Zmes po troškách nalievajte späť do hrnca a dobre premiešajte.
- Rozlejte mlieko do 8 pohárov, pevne zakryte viečkami a vložte poháre do jogurtovača.
- Ďalej postupujte podľa pokynov vášho jogurtovača.
- Výroba jogurtu bude trvať 6-10 hodín v závislosti od požadovanej kyslosti a hustote.
- Po dokončení nechajte poháre pred konzumáciou niekoľko hodín vychladiť v chladničke.
- Jogurt môžete uchovávať v chladničke až 2 týždne.