Pokiaľ ide o túto zaujímavú receptúru, snúbia sa tu nadýchané, ľahučké, jemné a veľmi chutné bochníčky cesta s luxusnou omáčkou, ktorá je dokonale sladká a lahodná.
Ingrediencie:
Na knedličky:
- 1 vrecúško droždia
- 1/4 hrnčeka vlažnej vody
- 1/2 hrnčeka teplého mlieka
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice masla
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 a 1/2 až 3 hrnčeky polohrubej múky
Na čučoriedkovú omáčku:
- 3 hrnčeky čerstvých čučoriedok
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- Trochu vody
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
Postup:
- Droždie nasypeme do vlažnej vody, necháme asi 5 minút odstáť, potom miešame, kým sa nerozpustí.
- V mise zmiešame cukor, maslo, soľ, vajcia a teplé mlieko. Akonáhle je mlieko miešaním vlažnejšie, vmiešame rozpustené droždie.
- Postupne pridávame múku tak, aby vzniklo tuhé cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a necháme zvoľna kysnúť na dvojnásobný objem.
- Potom vyklopíme na pomúčenú dosku a ľahko miesime, aby bolo cesto pekne hladké.
- Vyvaľkáme na plát s hrúbkou 1 cm a vykrájame kolieska s priemerom asi 3 cm.
- Zakryjeme utierkou a necháme znova kysnúť na dvojnásobok.
- Potom zľahka vymažeme parný kôš, naukladáme doň kolieska a necháme 10 minút naparovať.
- Medzitým dôkladne prepláchneme čučoriedky, dáme do hrnca, zasypeme cukrom, prilejeme trochu vody a privedieme na strednom ohni do varu, aby sa cukor rozpustil.
- Varíme tak dlho, pokiaľ nebude omáčka konzistenciu ako sirup. Nakoniec pridáme ešte citrónovú šťavu a naposledy zamiešame.
- Odstavíme z tepla a prelejeme do misky. Dáme ochladiť do chladničky.
- Keď sú knedle hotové, prelejeme ich na tanieri čučoriedkovou omáčkou.
Tip: Omáčku je najlepšie pripraviť vo chvíli, keď cesto ešte len kysne, aby mala čas dobre vychladnúť.