Pokiaľ ide o tento luxusný čučoriedkový koláč, potom verte, že jeden kúsok vám určite nevystačí. Vonia ako puding, chutí po čučoriedkach a pritom je dokonale výdatný, že poslúži ako raňajky.
Ingrediencie:
- 3 vajcia veľkosti L
- 125 g kryštálového cukru
- 85 g rozpusteného neslaného masla
- 230 g syra Ricotta
- 230 g kyslej smotany
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 120 g polohrubej múky
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1 a 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 260 g čerstvých čučoriedok (môžeme samozrejme použiť aj mrazené)
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a guľatú tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Do veľkej misy dáme vajcia s cukrom a pomocou ručného šľahača dôkladne našľaháme do hustej peny, ktorá bude mať svetlejšiu farbu.
- Pridáme maslo, Ricottu, kyslú smotanu, vanilkovú esenciu a znovu zamiešame.
- Nakoniec prisypeme múku, soľ aj kypriaci prášok do pečiva a naposledy starostlivo premiešame.
- Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a na povrch rozprestrieme prepláchnuté odkvapkané čučoriedky.
- Pečieme zhruba 45 – 50 minút, pokiaľ však použijeme mrazené čučoriedky, necháme v rúre až 65 minút.
- Okraje musia byť zlatohnedé, ale nie spálené. Vyberieme z rúry a necháme odpočívať 30 minút vo forme.
- Ešte teplé podávame. Pred servírovaním poprášime škoricou. Kto chce, môže ešte ozdobiť práškovým cukrom.