Pomarančová buchta s mandľami a makom

Pomarančová buchta s mandľami a makom

Hľadáte recept na chutnú sviatočnú buchtu? Potom dávajte pozor! Tento dezert s pomarančmi, mandľami a makom je lahodný, vláčny, s perfektnou karamelovou polevou. Navyše je bezlepkový!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 šálky (300 g) maku
  • 7 vajec, oddelených
  • 1 šálka kokosového cukru
  • 2 šálky mandľovej múky
  • 1 čajová lyžička škorice
  • kôra z 3 pomarančov

Na karamelovú polevu:

  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1/3 šálky čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2/3 šálky kokosového cukru

Na posypanie:

  • 3/4 šálky vločiek mandlí, opečených

Postup

  1. Mak zalejte množstvom vriacej vody a máčajte ho niekoľko hodín (najlepšie cez noc), aby bol mäkký a zbavený horkosti.
  2. Sceďte vodu z maku pomocou tenkého plátna a nameľte ho dvakrát mlynčekom na jedlo (prípadne použite mlynček na kávu).
  3. Predhrejte rúru na 175 °C.
  4. Vymastite 23 cm guľatú tortovú formu maslom.
  5. Vyložte papierom na pečenie a omastite hornú časť papiera.
  6. Vo veľkej miske pomocou elektrického mixéra rozšľahajte žĺtky s cukrom tak, aby boli husté a mali bledú farbu, asi 5 minút.
  7. Pridajte mak a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  8. Vmiešajte mandľovú múku, škoricu a pomarančovú kôru.
  9. Dajte bokom.
  10. V samostatnej miske šľahajte bielky, kým nevytvoria tuhé vrcholky.
  11. Jemne pridajte do cesta.
  12. Nalejte cesto do pripravenej formy a rovnomerne ho zahlaďte lyžicou.
  13. Pečte po dobu 45-50 minút, kým špáradlo vložené do optrostredu nevylezie čisté.
  14. Medzitým čo sa torta pečie, pripravte si polevu.
  15. Do malého hrnca pridajte kokosové mlieko, pomarančový džús, kokosový olej a kokosový cukor.
  16. Polevu rozšľahajte na strednom ohni, kým nezačne hustnúť (asi 10–15 minút).
  17. Odoberte z ohňa.
  18. Keď bude buchta hotová, prepichajte ju špajľou a nalejte na ňu polovicu karamelovej polevy.
  19. Buchtu rovnomerne posypte mandľami a zalejte ďalšou časťou polevy, pričom si ponechajte časť na servírovanie.
  20. Keď ste pripravení servírovať, ozdobte plátkom pomaranča a trochou karamelovej polevy.
  21. Užite si to!
Buchta s makom a pomarančmi posypaná mandľami a zaliata polevou na tanieri.
www.yummyaddiction.com

Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke?
Poďte sa pozrieť na 8 najlepších receptov na bábovku!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.