Srbská kuchyňa je nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie pre tých, ktorí radi varia a ktorí si radi užijú dokonalé balkánske chute. Tento závin je jedným z nadčasových dezertov, ktorý si môžete hravo pripraviť aj vy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 kg múky
- 150 g cukru
- 4 žĺtky
- asi 7 dl mlieka (alebo vody)
- 1 balenie droždia
- 150 g masti alebo margarínu
Na náplň:
- 600 g maku
- 500 ml mlieka (alebo vody)
- 400 g cukru
Postup
- Zmiešajte droždie s trochou cukru, múky a teplej vody a nechajte ho na teplom mieste, aby nadobudlo.
- Pridajte k preosiatej múke rozpustený margarín alebo tuk, cukor, žĺtky a trochu soli (podľa chuti môžete pridať trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry a vlašských orechov), pridajte kysnuté droždie a začnite hniesť cesto.
- Zakryte uterákom a nechajte kysnúť.
- Akonáhle sa zdvihne, rozdeľte ho na polovicu alebo na tri časti a každú časť vyvaľkajte valčekom.
- Pripravte si náplň.
- Varte mak s mliekom a zmiešajte s cukrom (môžete tiež pridať hrozienka alebo jemne nasekané orechy).
- Vyvaľkané cesto natrite margarínom, potom náplňou, závin preložte a nechajte ho asi 15 minút odležať.
- Potom ho presuňte na vymastený plech, potrite bielkom a pečte hodinu pri teplote 220 °C.
- Na konci pečenia ho ešte horúci posypte práškovým cukrom.