Prinášame inšpiráciu na orieškový múčnik s kefírovým základom. Navrchu s lahodnou čokoládovou polevou.
Ingrediencie
- 280g hladkej múky
- 500ml kefírového mlieka
- 150g práškového cukru
- 1ks vajcia
- 4 lyžice medu
- 4 lyžice kakaa
- 150ml oleja
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- Drvené orechy podľa chuti (vlašské, lieskové, mandle, pekanové,…)
- 200g čokolády na varenie
- 200ml smotany na šľahanie (30%)
Postup
- V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, cukor, kakao a sódu.
- V inej mise metlou rozšľahajte vajcia, prilejte kefír, olej, a med.
- Orechy nasekajte nahrubo alebo najemno. Kto, ako má rád.
- Rúru si predhrejte na 170 °C.
- Sypkú zmes postupne zašľahajte do zmesi s kefírom. Nakoniec primiešajte nasekané/nadrvené orechy.
- Plech vymažte maslom a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie. Do neho vlejte hotové cesto.
- Pečte 40-50 minút. Skúšajte špajľou, či už je hotová.
- Po upečení nechajte vychladnúť.
- Pripravte čokoládovú polevu tak, že do hrnca dáte variť smotanu, vsypete do nej nalámanú čokoládu a necháte úplne rozpustiť a prepojiť.
- Hotovú polevu nalejte na povrch vychladnutej buchty a potom nechajte stuhnúť.