Táto polievka z cukiet a paradajok je lahodná, výživná a zdravá. Vychutnáte si každú lyžicu! Pripravte si ju ako príjemnú večeru, ktorá vás zahreje.
Ingrediencie:
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 500 g talianskej klobásy, vybratej zo čriev
- 1 šálka řapíkatého zeleru, nakrájaného na kocky
- 2 šálky nakrájanej cibule
- 2 šálky červenej papriky, nakrájané na kocky (asi jedna veľká paprika)
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- štipka červených chilli vločiek
- ¼ šálky paradajkového pretlaku
- cca 1 kg cukiet, nakrájaných na kúsky
- 5 čerstvých paradajok, nakrájaných na kocky
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 šálka nahrubo nastrúhaného parmezánu
- 1 alebo 2 kusy parmezánovej kôry (voliteľne)
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- extra parmezán na ozdobu, voliteľne
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej.
- Pridajte talianske klobásy a varte, kým nezhnednú, cca 5 minút (klobásy pritom rozsekajte vareškou).
- Akonáhle klobása zhnedne, pridajte cibuľu, stopkový zeler a papriku a restujte štyri minúty.
- Presuňte mäso a zeleninu na stranu a znížte plameň na strednú teplotu (ak váš hrniec nie je dostatočne veľký, vyberte mäso a zeleninu do šalátovej misy, potom ich pridáte späť).
- Pridajte do stredu hrnca cesnak, chilli vločky a paradajkový pretlak a varte dve minúty za občasného miešania.
- Pridajte paradajky, cuketu, soľ, korenie, vývar, parmezánovú kôru a parmezán spolu s čerstvou bazalkou a čerstvým tymianom a dobre premiešajte.
- Polievku priveďte do varu a varte prikrytou pokrievkou, kým zelenina nezmäkne – asi 10 až 15 minút.
- Odstráňte polievku zo sporáka a vyberte parmezánovú kôru.
- Polievku podávajte ihneď s čerstvou bazalkou a parmezánom.