Táto fantastická bábovka je ľahučká, má skvelú vanilkovú chuť a je sladká tak akurát. Hodí sa takmer pre každú príležitosť, takže ju neváhajte servírovať svojim hosťom. Budú nadšení!
Ingrediencie
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 2 šálky cukru
- 1/3 šálky rastlinného oleja
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 3/4 šálky smotany na šľahanie
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 2 lyžice mlieka alebo silnej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vymažte a múkou vysypte 25 cm formu na bábovku.
- V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom do hladka a potom vmiešajte rastlinný olej.
- Po jednom vmiešajte vajcia, potom vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko úplne nezapracuje.
- Vmiešajte polovicu múčnej zmesi a potom smotanu na šľahanie.
- Vmiešajte zvyšnú zmes múky a miešajte, kým nezostanú viditeľné žiadne pruhy suchých prísad.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte 55–60 minút, alebo pokiaľ špajľa vložená do bábovky nevyjde čistá alebo len s niekoľkými omrvinkami.
- Bábovku nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút, potom vyklopte na mriežku, aby úplne vychladla.
- Medzitým v malej miske vyšľahajte práškový cukor, mlieko a vanilkový extrakt do hladka.
- Poleva by mala mať tekutú konzistenciu, preto pridajte niekoľko lyžíc práškového cukru, ak je príliš riedka, alebo niekoľko lyžíc mlieka, pokiaľ je príliš hustá.
- Polevu nalejte na vychladnutú bábovku a servírujte.
Inšpirujte sa aj našimi receptami na bábovku s tvarohom v 6 najlepších variantoch. Pochutnáte si!