Japonská roláda z čerstvých jahôd

Japonská roláda z čerstvých jahôd

Nadýchaná a vláčna japonská roláda plnená čerstvými jahodami a nie veľmi sladkou šľahačkou, ktorá je stabilizovaná želatínou. Najbožšie dezert!

Ingrediencie

  • 25 gramov kryštálového cukru
  • 45 gramov tortovej múky
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky vínneho kameňa
  • 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 3 žĺtky
  • 40 ml rastlinného oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 vaječné bielky
  • 50 gramov kryštálového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky vínneho kameňa

Na náplň:

  • 1 + 1/4 čajovej lyžičky želatíny v prášku
  • 5 lyžičiek vody
  • 1 a 1/4 šálky smotany na šľahanie (33%)
  • 1 polievková lyžica +1/4 čajovej lyžičky kryštálového cukru
  • 10 malých čerstvých jahôd

Postup

  1. Obdĺžnikovú formu 20 x 30 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  3. Do veľkej misy preosejte múku, cukor, sódu, prvú dávku vínneho kameňa a soľ.
  4. Premiešajte.
  5. Uprostred vytvorte jamku.
  6. Do neho pridajte žĺtky, olej, vanilkový extrakt a mlieko a všetko premiešajte.
  7. V mise vyšľahajte bielky do peny a pridajte druhú časť vínneho kameňa.
  8. Zvýšte rýchlosť a akonáhle bielky začnú byť nepriehľadné, pridávajte po troškách cukor.
  9. Zvýšte rýchlosť a šľahajte, kým sa z bielkov nezačnú tvoriť tuhé vrcholy.
  10. Jemne vmiešajte 1/3 bielkov do zmesi múky s mliekom.
  11. Zapracujte aj zvyšok bielkov.
  12. Naneste trochu cesta na boky papiera na pečenie.
  13. Naneste trochu viac na papier na pečenie a pritlačte ho k forme.
  14. Cesto nalejte do vyloženej formy a rovnomerne ho rozložte.
  15. Pečte 14 – 16 minút, kým špajle vložené doprostred cesta nevylezie čistá.
  16. Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
  17. Preklopte cesto na chladiaci rošt a jemne odstráňte papier na pečenie.
  18. Nechajte 5 minút odležať.
  19. Na cesto položte nový papier na pečenie.
  20. Otočte cesto a začnite ho ihneď váľať.
  21. Nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
  22. Misu a šľahač dajte do chladničky na minimálne 15 minút.
  23. Jahody očistite a nechajte odkvapkať.
  24. Odstráňte šupku a nakrájajte ich na kúsky o veľkosti 1 cm.
  25. Dajte vodu do žiaruvzdornej šálky a posypte želatínou.
  26. Počkajte 5 minút.
  27. Umiestnite šálku s vodou a želatínou do malého hrnca naplneného vriacou vodou.
  28. Akonáhle bude želatína tekutá, vyberte ju z vody.
  29. Nechajte vychladnúť na pulte.
  30. Smotanu a cukor začnite ihneď šľahať vo vychladnutej mise.
  31. Šľahajte na nízku rýchlosť a potom zvýšte na strednú.
  32. Skontrolujte želatínu.
  33. Už by nemala byť teplá, ale stále by mala zostať tekutá.
  34. Akonáhle šľahače zanechajú stopy v smotane, prilejte želatínu pomaly a rovnomerne do misy.
  35. Prestaňte šľahať, akonáhle krém stuhne.
  36. Jemne rozbaľte zrolované cesto a potrite ho rovnomernou vrstvou krému.
  37. Jahody položte rovnomerne na krém.
  38. Starostlivo zrolujte roládu od krátkeho okraja pomocou papiera na pečenie, aby pomohol tlačiť cesto na seba.
  39. Pred krájaním roládu zabaľte do plastovej fólie a vložte do chladničky.
  40. Užite si to!
Roláda plnená šľahačkou a čerstvými jahodami servírovaná na tácke s jahodou.
www.indulgewithmimi.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.