Nadýchaná a vláčna japonská roláda plnená čerstvými jahodami a nie veľmi sladkou šľahačkou, ktorá je stabilizovaná želatínou. Najbožšie dezert!
Ingrediencie
- 25 gramov kryštálového cukru
- 45 gramov tortovej múky
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky vínneho kameňa
- 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
- 50 ml plnotučného mlieka
- 3 žĺtky
- 40 ml rastlinného oleja
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 4 vaječné bielky
- 50 gramov kryštálového cukru
- 1/4 čajovej lyžičky vínneho kameňa
Na náplň:
- 1 + 1/4 čajovej lyžičky želatíny v prášku
- 5 lyžičiek vody
- 1 a 1/4 šálky smotany na šľahanie (33%)
- 1 polievková lyžica +1/4 čajovej lyžičky kryštálového cukru
- 10 malých čerstvých jahôd
Postup
- Obdĺžnikovú formu 20 x 30 cm vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Do veľkej misy preosejte múku, cukor, sódu, prvú dávku vínneho kameňa a soľ.
- Premiešajte.
- Uprostred vytvorte jamku.
- Do neho pridajte žĺtky, olej, vanilkový extrakt a mlieko a všetko premiešajte.
- V mise vyšľahajte bielky do peny a pridajte druhú časť vínneho kameňa.
- Zvýšte rýchlosť a akonáhle bielky začnú byť nepriehľadné, pridávajte po troškách cukor.
- Zvýšte rýchlosť a šľahajte, kým sa z bielkov nezačnú tvoriť tuhé vrcholy.
- Jemne vmiešajte 1/3 bielkov do zmesi múky s mliekom.
- Zapracujte aj zvyšok bielkov.
- Naneste trochu cesta na boky papiera na pečenie.
- Naneste trochu viac na papier na pečenie a pritlačte ho k forme.
- Cesto nalejte do vyloženej formy a rovnomerne ho rozložte.
- Pečte 14 – 16 minút, kým špajle vložené doprostred cesta nevylezie čistá.
- Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
- Preklopte cesto na chladiaci rošt a jemne odstráňte papier na pečenie.
- Nechajte 5 minút odležať.
- Na cesto položte nový papier na pečenie.
- Otočte cesto a začnite ho ihneď váľať.
- Nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
- Misu a šľahač dajte do chladničky na minimálne 15 minút.
- Jahody očistite a nechajte odkvapkať.
- Odstráňte šupku a nakrájajte ich na kúsky o veľkosti 1 cm.
- Dajte vodu do žiaruvzdornej šálky a posypte želatínou.
- Počkajte 5 minút.
- Umiestnite šálku s vodou a želatínou do malého hrnca naplneného vriacou vodou.
- Akonáhle bude želatína tekutá, vyberte ju z vody.
- Nechajte vychladnúť na pulte.
- Smotanu a cukor začnite ihneď šľahať vo vychladnutej mise.
- Šľahajte na nízku rýchlosť a potom zvýšte na strednú.
- Skontrolujte želatínu.
- Už by nemala byť teplá, ale stále by mala zostať tekutá.
- Akonáhle šľahače zanechajú stopy v smotane, prilejte želatínu pomaly a rovnomerne do misy.
- Prestaňte šľahať, akonáhle krém stuhne.
- Jemne rozbaľte zrolované cesto a potrite ho rovnomernou vrstvou krému.
- Jahody položte rovnomerne na krém.
- Starostlivo zrolujte roládu od krátkeho okraja pomocou papiera na pečenie, aby pomohol tlačiť cesto na seba.
- Pred krájaním roládu zabaľte do plastovej fólie a vložte do chladničky.
- Užite si to!