Rovnako ako sú populárne makaróny so syrom, tak majú svojich fanúšikov halušky. Sú rýchle, chutné a perfektne zasýtia na dlhú dobu. Táto verzia je totiž zo zemiakov.
Ingrediencie:
Halušky:
- 2 veľké zemiaky
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 1/3 hrnčeka mlieka
Na kapustu:
- 1/2 hrnčeka masla
- 1 hlávka kapusty
- 1 cibuľa
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, vytlačíme prebytočnú tekutinu a dáme do misky.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, vajcia a mlieko.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré si rozdelíme na šesť častí.
- Každý diel cesta vyvaľkáme na dlhý tenký valček, ktorý nasekáme na tenké kúsky alebo vytvarujeme knedličky.
- Vo veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo pri nízkej teplote.
- Potom teplotu zvýšime na stredný stupeň a vhodíme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu s nakrájanou kapustou.
- Dochutíme soľou aj čiernym korením a necháme restovať zhruba 10 až 15 minút za častého miešania.
- Akonáhle je hotovo, odstránime z platne a dáme namiesto toho variť veľký hrniec vody, ktorú osolíme.
- Privedieme do varu, následne do vriacej vody nahádžeme pripravené knedličky.
- Varíme asi 3 minúty, pričom vo chvíli, keď plávajú halušky na hladine, necháme ich variť ešte 1 minútu.
- Vyberieme ich z vody pomocou cedníka či dierovanej lyžice.
- Zmiešame knedličky s restovanou kapustou a môžeme servírovať. Niekto si k tomu dokonca dáva aj horčicu.