Thajská zeleninová polievka s hubami, paprikou, potom choi a tofu v kokosovom kari vývare. Táto výživná polievka je neuveriteľne lahodná a zároveň vegánska a bezlepková.
Ingrediencie
- 400 g pevného tofu, scedeného
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
- 1 veľká mrkva, jemne nasekaná
- 340 g húb, nasekaných (môžete použiť napríklad kombináciu šampiňónov a shiitake)
- 2 lyžice drveného čerstvého zázvoru
- 2 lyžice karí prášku
- 1 polievková lyžica čerstvého cesnaku, lisovaného
- 1 polievková lyžica pasty z citrónovej trávy
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 4 šálky kokosového mlieka
- 2 hlavy potom choi, hrubo nasekané
- ¼ šálky čerstvých nasekaných listov bazalky a ďalšie na ozdobu
Postup
- Nakrájajte alebo natrhajte tofu na kúsky veľkosti sústa.
- Zahrejte lyžicu oleja vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte tofu a restujte 6 až 7 minút, aby bolo zo všetkých strán ľahko hnedé.
- Ochuťte ½ lyžičkou soli a preložte na tanier.
- Pridajte zvyšné 2 lyžice oleja do panvice.
- Pridajte cibuľu, papriku a mrkvu a varte 5 minút, kým nezačne zelenina mäknúť.
- Pridajte huby a za občasného miešania varte ďalších 6 až 7 minút, kým huby nie sú zlaté.
- Primiešajte zázvor, karí, cesnak, pastu z citrónovej trávy a zvyšnú 1 lyžičku soli.
- Resujte 2 minúty, kým sa všetko krásne nerozvonia.
- Pridajte vývar a kokosové mlieko a za stáleho miešania zoškrabnite všetky opečené kúsky z dna panvice.
- Pridajte potom choi a tofu a zľahka varte polievku 15 minút odkrytú.
- Vmiešajte čerstvú bazalku a podľa potreby upravte korenie.
- Rozdeľte rovnomerne do 6 misiek a ozdobte podľa vašej voľby.