Pripravte si s nami najlepší thajský recept na polievku Tom Yum! Je pikantná, kyslá, slaná, plná kreviet a húb, a hlavne návyková!
Ingrediencie
- 350 g kreviet alebo tigriich kreviet, s hlavou a škrupinou
- 2 a 1/2 šálky krevetového vývaru, konzervovaného kuracieho vývaru alebo vody
- 1 stonka citrónovej trávy, nakrájaná na prúžky a naklepaná sekáčikom
- 3 plátky galangalu
- 6 kafírových listov
- 6 bird´s eye chilli papričiek
- 6 čerstvých hliv ustricových, nakrájaných na kúsky
- 2 lyžice nam prik pao, thajské pečené chilli pasty
- 2 lyžice oleja z pasty nam prik pao, ktorý je na povrchu
- 3 lyžičky rybej omáčky
- 3 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy
- listy koriandra, na ozdobu
Postup
- Zbavte krevety škrupín a hláv, nechajte však chvosty.
- Škrupiny a hlavy dajte bokom.
- Zbavte krevety čiernych žíl na chrbte a dajte ich bokom.
- V hrnci priveďte do varu 3 šálky vody.
- Pridajte krevetové hlavy a škrupiny, aby ste vytvorili krevetový vývar.
- Varte, kým sa voda nesfarbí mierne do oranžova.
- Stlačte špachtľami krevetia hlavy, aby ste z nich získali šťavu.
- Duste a nechajte vývar zredukovať na 2 a 1/2 šálky.
- Zbavte sa kreviet hláv a škrupín.
- Zvýšte teplotu na vysokú teplotu a do vývaru pridajte citrónovú trávu, galangal, kafírové listy, čili papričky, huby, nam prik pao a olej z nam prik pao.
- Priveďte do varu.
- Pridajte krevety a rybiu omáčku.
- Nakoniec pridajte limetkovú šťavu (ak pridáte limetkovú šťavu príliš skoro, polievka môže zhorknúť).
- Varte, kým nie sú krevety uvarené.
- Dajte do misiek a ozdobte lístkami koriandra.
- Ihneď podávajte.