Snáď každý ocení túto úžasnú bábovku s chuťou citrónov a pomarančov! Najlepšie je s čerstvými malinami a kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Ingrediencie
- 1 šálka margarínu
- 2 šálky cukru
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 čajové lyžičky citrónového extraktu
- 3 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 šálka cmaru
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 1 lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 5 lyžíc pomarančového džúsu
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
- 5 lyžicou citrónovej šťavy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymastite formu na bábovku s priemerom 25 cm a vysypte múkou.
- Vyšľahajte si krém z margarínu a cukru, aby bol svetlý a krásne nadýchaný.
- Pridajte vždy 1 vajce a vždy dobre šľahajte.
- Pridajte citrónový extrakt a zašľahajte.
- V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a sódu.
- Pridávajte postupne do zmesi margarínu a cukru striedavo s cmarom a po každom pridaní šľahajte.
- Preneste do pripravenej formy.
- Pečte, kým špajľa vložená do stredu nevyjde čistá, 45–50 minút.
- Prepichajte teplú bábovku vidličkou alebo špajdľou.
- Zmiešajte prísady na polevu a lyžicou pomaly naneste na tortu.
- Nechajte bábovku 15 minút pred vybratím z formy na rošt úplne vychladnúť.