Tento koláč s ovocím a cmarom je ľahučký, s chrumkavou krustičkou a stopercentne uspokojí vaše náročné chuťové bunky.
Ingrediencie
- 4 lyžice masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- kôra z 1 citróna (asi 1 čajová lyžička)
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky cmaru
- 1 šálka čerstvého bobuľovitého ovocia (napríklad mix jahôd, čučoriedok a černíc)
- 1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru na ozdobenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Poriadne vymažte 23 cm guľatú tortovú formu a odložte bokom.
- Vo veľkej miske rozšľahajte zmäkčené maslo a cukor ručným alebo stolným mixérom pri strednej rýchlosti, pokiaľ nie je zmes ľahká, svetlá a nadýchaná, 2-3 minúty.
- Za stáleho šľahania pridajte vajcia a keď je všetko spojené, tak zašľahajte ešte mandľový extrakt a citrónovú kôru.
- V samostatnej malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Pridajte tretinu múčnej zmesi do cesta a miešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Prilejte asi tretinu cmaru a potom znovu premiešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Pokračujte v striedaní zvyšku múky a cmaru.
- Vždy všetko premiešajte, aby sa všetko krásne spojilo, ale neprežeňte to.
- Cesto by malo byť celkom silné.
- Preložte cesto do tortovej formy a rovnomerne ho rozložte.
- Vzniknutá vrstva bude pomerne tenká, ale v rúre sa nafúkne.
- Na cesto rovnomerne navrstvite ovocie a posypte 1 a ½ lyžicou kryštálového cukru.
- Pečte, pokiaľ nie je koláč hore zlatohnedý a špajle vložená do stredu nevyjde čistá, cca 22-25 minút.
- Nechajte vo forme 20 minút hanbiť, potom prejdite nožom okolo okrajov a obráťte na tanier, aby koláč úplne vychladol.
- Majte na pamäti, že budete musieť obracať dvakrát – raz hore nohami na stojan a potom zase vzpriamene na iný stojan alebo tanier.
- Podávajte vychladený koláč poprášený práškovým cukrom alebo preliaty šľahačkou!