Ovocný koláč s cmarom

Ovocný koláč s cmarom

Tento koláč s ovocím a cmarom je ľahučký, s chrumkavou krustičkou a stopercentne uspokojí vaše náročné chuťové bunky.

Ingrediencie

  • 4 lyžice masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • kôra z 1 citróna (asi 1 čajová lyžička)
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 šálky cmaru
  • 1 šálka čerstvého bobuľovitého ovocia (napríklad mix jahôd, čučoriedok a černíc)
  • 1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru na ozdobenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
  2. Poriadne vymažte 23 cm guľatú tortovú formu a odložte bokom.
  3. Vo veľkej miske rozšľahajte zmäkčené maslo a cukor ručným alebo stolným mixérom pri strednej rýchlosti, pokiaľ nie je zmes ľahká, svetlá a nadýchaná, 2-3 minúty.
  4. Za stáleho šľahania pridajte vajcia a keď je všetko spojené, tak zašľahajte ešte mandľový extrakt a citrónovú kôru.
  5. V samostatnej malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  6. Pridajte tretinu múčnej zmesi do cesta a miešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
  7. Prilejte asi tretinu cmaru a potom znovu premiešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
  8. Pokračujte v striedaní zvyšku múky a cmaru.
  9. Vždy všetko premiešajte, aby sa všetko krásne spojilo, ale neprežeňte to.
  10. Cesto by malo byť celkom silné.
  11. Preložte cesto do tortovej formy a rovnomerne ho rozložte.
  12. Vzniknutá vrstva bude pomerne tenká, ale v rúre sa nafúkne.
  13. Na cesto rovnomerne navrstvite ovocie a posypte 1 a ½ lyžicou kryštálového cukru.
  14. Pečte, pokiaľ nie je koláč hore zlatohnedý a špajle vložená do stredu nevyjde čistá, cca 22-25 minút.
  15. Nechajte vo forme 20 minút hanbiť, potom prejdite nožom okolo okrajov a obráťte na tanier, aby koláč úplne vychladol.
  16. Majte na pamäti, že budete musieť obracať dvakrát – raz hore nohami na stojan a potom zase vzpriamene na iný stojan alebo tanier.
  17. Podávajte vychladený koláč poprášený práškovým cukrom alebo preliaty šľahačkou!
Okrúhly koláč z cmaru s bobuľovitým ovocím vo forme.
www.katiebirdbakes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.