Každý recept na makovec je jedinečný a má svoju vlastnú chuť. Jediné, čo majú spoločné, je hlavná surovina. Múčnik podľa tohto receptu poteší svojou vláčnosťou a ľahkosťou.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1/3 hrnčeka maku
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 1/2 kocky zmäknutého nesoleného masla
- 1 hrnček cukru kryštál
- 3 vajcia
- 1 polievková lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
- 2 hrnčeky samokypriacej múky
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- 1/4 hrnčeka pomarančového džúsu
- 1 vrecko vanilkového cukru
Citrónová poleva:
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Na posyp:
- 1 polievková lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 160 ° C a formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
- Mak nasypeme do malej misky, zalejeme mliekom, premiešame a dáme na stranu, aby sa namočil.
- Vo veľkej miske našľaháme maslo s cukrom do peny, aby bola pekne svetlá. Po jednom pridáme vajcia, citrónovú aj pomarančovú kôru a zamiešame.
- Do misy preosejeme múku, prihodíme kyslú smotanu, pomarančový džús, mak, mlieko, jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Cesto vlejeme do pripravenej formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 45 minút. Akonáhle je špajľa po zapichnutí do stredu formy čistá, buchta je hotová.
- Upečený makovec vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku.
- V malej miske zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou. Miešame tak dlho, pokiaľ nie je poleva krásne jemná a hladká.
- Hotovú polevu rozprestrieme na povrch buchty a rovnomerne urovnáme.
- Nakoniec posypeme nastrúhanou citrónovou a pomarančovou kôrou, ktoré si predtým premiešame.