Táto vynikajúca buchta je jednoduchá na prípravu, jej cesto je krásne mäkké a je doplnená čerstvým vanilkovým pudingom a skvelou posýpkou. Mňam!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2/3 šálky teplého mlieka
- 3 šálky hladkej múky
- 2 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1/3 šálky masla, izbovej teploty
- 1 stredne veľké vajcia, izbové teploty
Na povrch buchty:
- 1 balíček instantného vanilkového pudingu
- 1 a 1/2 – 2 šálky mlieka na puding
- 3/4 šálky + 2 lyžice masla
- 2/3 hrnčeka cukru
- 1 a 1/2 šálok hladkej múky
Postup
- Zahrejte mlieko v hrnčeku v mikrovlnnej rúre alebo v malom hrnci na sporáku.
- Malo by byť teplé, ale nie horúce alebo vriace.
- Pridajte múku a sušené droždie do veľkej misy.
- Potom pridajte cukor a vlažné mlieko.
- Všetko v mise krátko premiešajte hnetacím hákom.
- Ďalej pridajte vanilkový extrakt, mäkké maslo, vajcia a štipku soli.
- Cesto hneťte ďalších 5 minút, kým sa nebude lepiť po stranách misy a nebude mať pružnú konzistenciu.
- Rukami z cesta vytvarujte guľu a vložte ju späť do misy.
- Pokiaľ je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
- Pokiaľ je príliš suché/drobivé, pridajte trochu mlieka.
- Misu prikryte utierkou, dajte ju na teplé miesto a nechajte hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravte puding podľa pokynov na obale a nechajte ho vychladnúť.
- Keď je cesto skoro vykysnuté, pripravte si pekáč. Keď je hodina takmer na konci, vyložte plech na pečenie s vyššími stranami papierom na pečenie alebo ho ľahte vymažte a vysypte múkou.
- Akonáhle cesto nadobudne, vyberte ho z misy.
- Dosku posypte trochou múky a rukami krátko vypracujte cesto.
- Potom cesto vyvaľkajte tak, aby zodpovedalo veľkosti vášho pekáča a vložte ho do pekáča.
- Nechajte ešte 15 minút odležať.
- Počas čakania predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pripravte si posýpku.
- Najprv dajte do misky maslo, cukor a múku.
- Potom rýchlo premiešajte rukami a ľahko k sebe všetko pritlačte tak, aby sa vytvorili malé omrvinky.
- Odložte bokom.
- Akonáhle uplynie 15 minút, pomocou stierky alebo lyžice rovnomerne rozotrite studený puding na cesto.
- Potom naložte posýpku na vrstvu pudingu.
- Buchtu pečte na strednom rošte asi 35–45 minút, kým nie je upečená a omrvinka nie je ľahko zlatohnedá.
- Pred krájaním buchtu vyberte z rúry a nechajte ju vychladnúť.
Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami z jahôd ! Či už to bude marmeláda, koláč či knedle, rozhodne si pochutnáte.