Ľahký a vlhký koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je perfektným dezertom, ktorý sa skvele hodí k popoludňajšiemu čaju alebo káve.
Ingrediencie
- 400 g jahôd
Na posýpku:
- 2/3 šálky hladkej múky
- 5 lyžíc studeného masla
- 1/4 šálky trstinového cukru
Na koláč:
- 1/2 šálky mäkkého masla
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 3 vajcia, izbové teploty
- 150 ml silnej smotany
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Postup
- Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
- Dajte bokom., natrháme a nakrájame na malé kocky.
- Pripravte si posýpku.
- Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
- Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
- Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
- Odložte bokom.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
- Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
- Dajte zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej nádoby (alebo do misky stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
- Ručným mixérom vyšľahajte maslo s cukrom, asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
- Po jednom pridajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
- Pridajte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
- Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ.
- Premiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte miešať, akonáhle sa všetko spojí.
- Nalejte maslové koláčové cesto do formy.
- V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
- Navrch dajte jahodové kocky a potom prikryte posýpkou.
- Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špička noža (alebo špajle) vloženého doprostred koláča nevyjde čistá.
- Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.
Pozrite sa tiež na našich 5 božských receptov na koláč s rebarborou . Zdravý, kysnutý aj s tvarohom!