Slivkový koláč s posýpkou

Slivkový koláč s posýpkou

Lahodný múčnik ku káve, ktorý je pripravený z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a chutné drobenky, si zamilujete.

Ingrediencie

  • 800 g sliviek, vykôstkovaných a roztvorených

Na cesto:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
  • 1/2 šálky masla, o izbovej teplote
  • 2 veľké vajcia

Na posýpku:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty

Postup

  1. Predhrejte rúru na 177 °C.
  2. Ľahko vymažte 23 cm tortovú formu.
  3. Dajte bokom.
  4. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
  5. Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a do krémova, asi 2 minúty.
  6. Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
  7. Slivky jemne vtlačte do cesta.
  8. Vytvorte si posýpku.
  9. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu.
  10. Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
  11. Pomocou rúk rovnomerne rozotrite posýpku na slivky.
  12. Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
  13. Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom obtočte nožom okraj formy a vyberte vonkajší krúžok formy.
  14. Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Koláč so slivkami a posýpkou servírovaný na tanieri.
www.platedcravings.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.