Letná káva bude oveľa lepšia, keď si k nej dáte tento báječný koláč. Je vláčny a príjemne ovocný vďaka čerstvým marhuliam, a perfektná maslová drobenka s mandľami a kardamómom mu dodáva neprekonateľnú chuť.
Ingrediencie
Na posýpku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladkej múky
- 62 g plus 1 polievková lyžica trstinového cukru
- ¼ lyžičky kardamómu
- štipka soli
- 5 lyžíc rozpusteného masla
Na cesto:
- 10-12 zrelých čerstvých marhúľ
- 203 gramov hladkej múky
- 50 g mandľovej múky
- 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- ¼ lyžičky kardamómového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 gramov plus 2 lyžice kryštálového cukru
- 100 ml oleja bez výraznej chuti
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- kôra z jedného malého citróna
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- pol lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
- ¼ šálky vody
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku lyžičkou alebo rukou, kým textúra nebude vyzerať ako omrvinka.
- Vložte do chladničky aspoň na 15 minút alebo do použitia.
- Drobčekovú polevu môžete urobiť týždne dopredu.
- Jemne umyte a osušte marhule.
- Rozpoľte a vykôstkujte ich.
- Odložte do chladničky až do použitia.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov C po dobu najmenej 15 minút.
- 23 cm tortovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
- Miešajte cukor, vodu a jogurt, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte olej, citrónovú šťavu, vanilku, mandľový extrakt a dobre prešľahajte.
- Do inej misy preosejte všetky suché prísady a rýchlo premiešajte.
- Pridajte citrónovú kôru.
- Teraz do vlhkých prísad pomaly pridajte preosiatu múku.
- Suché prísady pridávajte do mokrých stierkou alebo zašľahajte tyčovým mixérom do hladka a bez hrudiek.
- Cesto by malo byť v porovnaní s bežným cestom na koláč hustejšie.
- Nalejte cesto do formy a navrstvite naň marhule tak, aby pokryli celý koláč.
- Rozdrobte rukami posýpku a rovnomerne posypte marhule vzniknutou posýpkou.
- Jemne omrvinky rozotrite po celom koláči.
- Pečte v predhriatej rúre 60–70 minút, alebo kým špáradlo vložené do torty nevyjde s menšími omrvinkami, nie lepkavým cestom.
- Pokiaľ vršok rýchlo hnedne, po 50 minútach naň dajte fóliu alobal.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Koláč voľne prikryte utierkou, aby pri vychladnutí na izbovú teplotu nevyschol.
- Teraz uvoľnite vnútorný obvod formy nožom a jemne uvoľnite.
- Dobrú chuť!