Časti kapra, ako je hlava alebo chvost, sa dajú skvele využiť na prípravu tejto tradičnej polievky.
Ingrediencie:
- 2 litre vody
- 1 kapria hlava a ďalšie časti ryby, napríklad chvost
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
- 1 cibuľa
- 5 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 PL masla
- 1-2 PL múky
- rybie ikry alebo mliečie
- soľ
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Kaprí hlavu a ostatné časti ryby vložte do hrnca s jedným litrom vody.
- Pridajte všetko korenie vrátane soli a nechajte variť domäkka.
- Vývar preceďte a oddeľte rybie mäso od kostí.
- Nakrájajte cibuľu na kocky a zľahka ju opražte na masle.
- Zasypte múkou a neustále miešajte.
- Prilejte druhý liter vody a opäť zamiešajte.
- Pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a povarte ju domäkka.
- Do zeleninového vývaru prilejte rybí vývar, pridajte ikry či mliečie a rybie mäso.
- Krátko povarte.
- Nakoniec pridajte trochu soli a nasekanú petržlenovú vňať.
Recepty na štedrovečerné menu by bez vyprážaného kapra neboli kompletné. Túto tradičnú českú rybu si ale môžete pripraviť na mnoho ďalších spôsobov. Inšpirujte sa našimi receptami na kapra v mnohých podobách!