Jablčná štrúdľa ako sladká bodka štedrovečerného menu

Jablčná štrúdľa ako sladká bodka štedrovečerného menu

Hneď po vianočke je druhým najčastejšie konzumovaným vianočným múčnikom štrúdľa. Upečte si ho v našej ladnej podobe.

Ingrediencie:

  • 1 kg jabĺk
  • 60 g cukru krupica
  • 2 šálky hladkej múky
  • 125 g + 70 g masla
  • 2 vajcia
  • 100 ml + 1 PL mlieka
  • 200 g čerstvej strúhanky
  • šťava z jedného citróna
  • 200 g strúhanky
  • 50 g práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 2 hrsti namočených sultánok
  • 2 hrsti nasekaných vlašských orechov

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Na panvici rozpustite na miernom ohni 70 gramov masla, pridajte strúhanku a za stáleho miešania ju opečte dozlatista.
  3. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  4. Po vychladnutí pridajte 50 gramov práškového cukru, dobre premiešajte a dajte bokom.
  5. Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
  6. Pridajte citrónovú šťavu, 60 gramov cukru krupice a dobre premiešajte.
  7. Vo veľkej mise zmiešajte múku, maslo, vajcia a mlieko a vypracujte na cesto.
  8. Cesto preneste na ľahko pomúčenú pracovnú plochu.
  9. Rozdeľte cesto na dve časti a každú rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 30 cm.
  10. Na cesto nasypte polovicu strúhanky a na ňu dajte polovicu jablčnej zmesi.
  11. Ďalej pridajte polovicou škorice, hrozienok a orechov.
  12. Štrúdľu zrolujte a konce pevne pritlačte k sebe.
  13. Preneste na plech a potrite povrch vajcom zmiešaným s jednou lyžicou mlieka.
  14. Opakujte rovnakým spôsobom aj s druhou časťou cesta.
  15. Pečte približne 40 minút dozlatista.

Po vychladnutí servírujte štrúdľu posypanú práškovým cukrom ako záverečný chod vášho štedrovečerného menu.

Vianočná štrúdľa s jablkami, orechmi a hrozienkami.
zdroj: bestrecpes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.