Kto by nepoznal preslávené guličky, ktoré chutia aj vonia po rume? Vyskúšajte túto osvedčenú verziu!
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 200g cukru kryštál
- 250 g masla
- 140 g mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- kôra a šťava z jedného citróna
- štipka mletej škorice
Orechová náplň
- 300 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 ml rumu
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
- ríbezľový džem na potretie
Čokoládový krém
- 300 g masla
- 150 g cukru kryštál
- 3 vajcia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
Poleva
- 100 g hery
- 200 g čokolády na varenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, teda múku, cukor, rozpustené maslo, orechy, kakao, citrónovú kôru a šťavu a škoricu.
- Vypracujte v cesto, ktorým následne naplňte formičky na pečenie košíčkov.
- Pečte v predhriatej rúre približne 10-15 minút dozlatista.
- Upečené košíčky nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí si pripravte orechovú náplň zmiešaním orechov, cukru a rumu.
- Vychladnuté opité cukroví potrite ríbezľovou marmeládou a lyžičkou alebo zdobítkom naneste dovnútra orechovú náplň.
- Následne si pripravte čokoládový krém.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom a potom do ich zmesi zašľahajte tiež maslo a kakao.
- Čokoládový krém naneste na pečivo pomocou zdobidla a dajte stuhnúť do chladničky.
- Posledným krokom je rozpustenie čokolády v here a vytvorenie čokoládovej polevy, do ktorej následne košíčky budete namáčať.
- Opité pečivo dajte opäť stuhnúť do chladničky.
Okrem receptov na opité cukroví môžete rum využiť aj pri príprave rumového vianočného pečiva . Pripravte si rumové guličky, mesiačiky či linecké!