Vyskúšajte toto klasicky vyzerajúce cukrovinky s nevšednou chuťou!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1 šálka masla
- 3/4 šálky cukru krupica
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1 vajce
- 1/2 šálky vaječného likéru
- 2 PL espressá v prášku
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
Poleva
- 1 šálka práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 3 PL lyžice vaječného likéru
Postup:
- V mise zmiešajte múku, prášok na espresso, jedlú sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- V samostatnej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte maslo a oba cukry pri stredne vysokých otáčkach.
- Pridajte vajcia a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Postupne vmiešajte suché prísady.
- Na záver vmiešajte tiež vaječný likér.
- Cesto v mise pevne zakryte potravinovou fóliou a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky.
- Rúru si predhrejte na 170 ° C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Jednu časť cesta vyberte z chladničky, zvyšné cesto v nej ponechajte.
- Na ľahko pomúčenom povrchu rozvaľkajte cesto pomocou valčeka na hrúbku približne pol centimetra. Pomocou vykrajovačov vykrájajte z cesta hviezdičky alebo iné ľubovoľné tvary.
- Plech s vykrájanými cukrovinkami dajte na 10 minút do mrazničky a potom ho ihneď preložte do rúry.
- Opité pečivo pečte približne 7-9 minút.
- Postup opakujte so zvyšným cestom.
- Keď cukroví chladne, pripravte si polevu.
- V malej miske zmiešajte práškový cukor, vanilku a tri lyžice vaječného likéru, aby ste vytvorili hladkú, ale hustú polevu. V prípade potreby pridajte ďalšiu lyžičku vaječného likéru.
- Polevu preložte do vrecúška na zdobenie a opité cukroví ozdobte podľa vašej fantázie.
- Na záver môžete pečivo pospať vianočným zdobením.