Neviete, ako svoje buchty ešte ozvláštniť? Skúste ich zaliať omáčkou z masla, cukru a citrónovej šťavy! Je to skutočne skvelé.
Ingrediencie
- 10 g cukru
- 100 g kvásku
- 140 g teplého mlieka
- 300 g hrubej chlebovej múky
- 3 g (1 lyžička) škorice
- 20 g cukru
- 1 vajce
- 2 g soli
- 50 g masla
- ½ pohára lekváru
- 80 g práškového cukru
- 30 g masla
- šťava z ½ citróna
Postup
- Zmiešajte mlieko, cukor a kvások vo veľkej miske a nechajte stáť 10 minút.
- Pridajte múku, škoricu, cukor, vajcia, soľ a maslo a hneťte alebo miešajte v robote, kým nie je cesto hladké a pružné.
- Zakryte a nechajte 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu.
- Jemne ho natiahnite na štvorec 45 cm a lyžičkou opatrne naložte lekvár.
- Rozotrite ich lyžicou a dávajte pri tom pozor, aby ste cesto neroztrhli.
- Zbaľte ho pevne do dlhej klobásy, zatlačte šev a poriadne utesnite.
- Pripravte si štvorcový plech veľký asi 20 x 20 cm alebo podobný a vyložte ho papierom na pečenie.
- ,,Klobásu“ z cesta nakrájajte ostrým nožom na 9 častí.
- Vytvorte buchty a dajte si pozor na utesnenie spodku, lekvár nesmie presakovať.
- Buchty dajte na plech, voľne prikryte potravinovou fóliou a nechajte asi hodinu na teplom mieste.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Keď sa buchty nafúknu a tesne priliehajú k sebe, preložte plech do rúry a pečte 20 minút.
- Nechajte buchty vychladnúť.
- Ak chcete urobiť polevu, priveďte maslo do varu v malej panvici, primiešajte do misky s práškovým cukrom a pridajte citrónovú šťavu tak, aby poleva bola dostatočne tekutá na pokvapkanie buchiet.