Originálny recept na vykrajované ovsené vianočné pečivo. Na vykrajovanie použite rovnaké vykrajovače ako na perníčky.
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 šálka masla
- 1 šálka cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
Poleva
- 1 šálka masla
- 3 šálky práškového cukru
- 4-6 PL šľahačky
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- zdobenie
Postup:
- V mise kuchynského robota vyšľahajte maslo a cukor.
- Pridajte vajcia, vanilku a mandľový extrakt a znova premiešajte.
- Následne pridajte múku, soľ a prášok do pečiva a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Vmiešajte ovsené vločky.
- Vypracujte v cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na dve hodiny chladiť do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a vykrájajte pečivo pomocou vykrajovačov.
- Pečte 10-12 minút, kým okraje nezačnú zlátnuť.
- Hotové pečivo z ovsených vločiek nechajte vychladnúť na mriežke.
- V medziobdobí si pripravte polevu.
- Maslo vyšľahajte ručným mixérom do peny.
- Pridajte práškový cukor, šľahačku, vanilku a soľ a šľahajte pri nízkych otáčkach, kým sa všetko nespojí.
- Potom zvýšte rýchlosť šľahania a pridávajte ďalšiu smotanu, aby ste dosiahli konzistenciu polevy.
- V prípade priania polevu zafarbite pomocou potravinového farbiva.
- Vychladnuté pečivo potrite polevou a posypte vianočným zdobením.
Z ovsených vločiek môžete pripraviť aj skvelé kaše a ďalšie pochúťky , napríklad lievance či palacinky.