Jeden z najklasickejších receptov so žĺtkami, ktorý na vašom vianočnom stole nesmie chýbať.
Ingrediencie:
- 450 g masla
- 400 g kryštálového cukru
- 250 g mletých vlašských orechov
- 250 g hladkej múky
- 6 bielkov
Poleva
- 6 žĺtkov
- 180 g práškového cukru
- horká čokoláda na ozdobu
Postup:
- Predhrejte rúru na 170°C.
- V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
- Znížte rýchlosť mixéra a pridajte vlašské orechy.
- Po lyžiciach pridávajte múku a premiešajte.
- V inej mise ušľahajte bielky do tuhého snehu.
- Sneh pomaly pridávajte do cesta a opatrne premiešajte.
- Cesto vlejte do vymasteného a múkou vysypaného hlbšieho plechu alebo zapekacej misky.
- Pečte približne 30-40 minút dozlatista.
- V medziobdobí si pripravte polevu.
- V mise zmiešajte žĺtky a práškový cukor.
- Touto polevou po vybratí z rúry ihneď polejte opečený orechový koláč a pomocou stierky uhlaďte.
- Vráťte plech do rúry a pečte ešte 2-3 minúty.
- Vypnite rúru a nechajte vo vnútri ešte 5 minút, kým poleva nestuhne.
- Po vychladnutí ozdobte rozpustenou horkou čokoládou a rozkrájajte na jednotlivé kúsky.
Orechy, vlašské aj lieskové, využijete aj pri príprave ďalších vianočných pochúťok. Inšpirujte sa našimi receptami na orechové vianočné pečivo .