Zdravý variant tohto obľúbeného druhu vianočného pečiva, navyše s veľmi jednoducho pripravenou marmeládou.
Ingrediencie:
- 3/4 šálky ovsenej múky
- 1/3 šálky ryžovej múky
- 200 g mletých lieskových orechov alebo mandlí
- 1/4 šálky tapiokovej múky
- 1/3 šálky kokosového cukru
- 1 vajce
- 50 g javorového sirupu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Marmeláda
- 2 šálky brusníc
- 1/2 šálky vody
- 1/4 šálky javorového sirupu
Postup:
- Predhrejte rúru na 160°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte všetky suché prísady.
- V malej samostatnej miske zmiešajte vajcia s javorovým sirupom.
- Pridajte k suchým prísadám a vypracujte na lepivé cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na aspoň 15 minút do chladničky.
- Cesto rozvaľkajte a pomocou vykrajovačov vykrájajte obľúbené tvary.
- Zdravé linecké pečivo pečte 10-13 minút.
- Medzitým si pripravte brusnicový džem.
- Do malého hrnca dajte brusnice, vodu a javorový sirup.
- Varte na miernom ohni, kým brusnice nezmäknú.
- Akonáhle sú brusnice dostatočne mäkké, preložte ich do misky a ručným mixérom ich rozmixujte na pyré.
- Preložte do vzduchotesného pohára a dajte do chladničky vychladiť.
- Po vychladení cukroví zlepte.