Svätomartinské rožky plnené orechy a makom

Svätomartinské rožky plnené orechy a makom

Tradičným jedlom je už spomínaná hus, niekde aj kačica ak nej dokonalá sladká bodka v podobe plneného pečiva. Na výber sú hneď dva druhy náplne.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 100 g aktívneho kvásku
  • 450 g pšeničnej hladkej múky
  • 1 stredne veľké vajcia
  • 160 g masla
  • 160 ml mlieka
  • 8 g soli
  • 85 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice bieleho vína (ak nemáme, môžeme nahradiť rumom)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • Rozpustené maslo na potretie

Maková náplň:

  • 110 g mletého maku
  • 20 g masla
  • 20 g cukru
  • 2 lyžice ovocného kompótu
  • 2 lyžice rumu
  • 1/2 lyžičky tekvicového korenia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Orechová náplň:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 40 g cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 lyžice rumu
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

  • Začneme prípravou oboch náplní. Do panvice dáme mletý mak, mlieko, cukor a varíme, pokiaľ nie je zmes tuhá. Potom ju necháme vychladnúť a vmiešame ostatné suroviny.
  • Na orechovú náplň dáme všetky ingrediencie do panvice a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
  • Zmiešame kvások, múku, vajcia, mlieko, cukor, soľ, víno/rum a extrakt. Spracujeme, pridáme zmäknuté maslo a miesime, až bude cesto hladké, mäkké a elastické.
  • Dáme do misky, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať v chladničke. Ráno vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote kysnúť na dvojnásobok.
  • Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme na placku v tvare kruhu s priemerom 30 cm. Nožom, radielkom či krájačom na pizzu vykrojíme 8 rovnakých trojuholníkov.
  • Na prvých osem kusov cesta položíme lyžičkou kúsok makovej náplne, na druhých osem zase orechovú. Každý rožok zavinieme od najširšieho miesta k špičke a vytvarujeme do podkovy.
  • Hotové rožky dáme na plechy a necháme ešte znova kysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 210 stupňov. Vložíme rožky a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 180 ° C a upečieme dozlatista.
  • Ešte horúce rožky potrieme rozpusteným maslom a dáme ich na kuchynskú mriežku vychladnúť. Potom už len stačí pocukrovať práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Svätomartinské orechové rožky.
Zdroj: https://www.mykitchenarea.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.