Lieskové oriešky sú tradičnou ingredienciou, z ktorej sa tento druh vianočného pečiva pripravuje. Dajú sa ale nahradiť aj orechy vlašskými.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 170 g celých lieskových orieškov
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- zmes práškového a vanilkového cukru na obalenie
Postup:
- Lieskové oriešky namočte na dobu 2 hodín do studenej vody.
- Zmiešajte múku, cukor, maslo, žĺtok a kakao a vypracujte ručne v cesto.
- Pridajte suché lieskové oriešky.
- Z cesta vytvarujte valček a zabalený do potravinovej fólie ho vložte na noc do chladničky.
- Ďalší deň nožom valček nakrájajte na plátky hrubé približne jeden centimeter.
- Tieto plátky vložte na papierom na pečenie vystlaný plech.
- Predhrejte si rúru na 180°C a pečte približne 10 minút.
- Ešte teplé Masarykove pečivo potom obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.