Tento pokrm je veľmi jednoduchý, krémový, s množstvom syra a je vhodný buď ako samostatné jedlo alebo ako perfektná príloha k mäsu.
Ingrediencie
- karfiol s hmotnosťou cca 700 g, nakrájaný na malé ružičky
- 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 4 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 a ½ šálky teplého mlieka
- ½ šálky nastrúhaného syra Gruyere
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 1/3 šálky panko strúhanky
- 1 a ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Priveďte veľký hrniec vody do varu.
- Pridajte 1 čajovú lyžičku soli, ružičky karfiolu a zemiakov a varte na strednom ohni po dobu 7 minút.
- Sceďte.
- V strednej panvici na strednom ohni rozpustite 2 lyžice masla, pridajte múku a premiešajte.
- Za stáleho miešania pridajte teplé mlieko a miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Zložte panvicu zo sporáka.
- Pridajte zvyšnú ¼ lyžičku soli, korenie, ¼ šálky syra Gruyere, parmezán a muškátový oriešok.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte viac soli.
- Preložte karfiol a zemiaky do pekáča s rozmermi 20 x 28 cm.
- Zalejte omáčkou a opatrne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Zasypte pánko strúhankou a zvyšnú ¼ šálky Gruyere a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
- Pečte 25 až 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Na posledné 2 – 3 minúty zapnite funkciu grilu, aby vrchná časť krásne zozlatla.
- Ihneď podávajte.
Inšpirujte sa tiež našimi receptami na zemiaky po francúzsku . Je to obľúbená lahôdka a navyše veľmi jednoduchá na prípravu!