Jednoduchý recept z mletého hovädzieho mäsa, korenia a zemiakov. Tento tradičný macedónsky recept uspokojí aj tých najnáročnejších stravníkov, pretože chutí jednoducho božsky!
Ingrediencie
- 6 zemiakov, olúpaných, nakrájaných na 0,6 cm okrúhle plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžica mletého cesnaku
- 1 čajová lyžička papriky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 3 vajcia
- 2 šálky mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Varte nakrájané zemiaky vo vriacej osolenej vode po dobu 5 minút; sceďte pod studenou vodou a okamžite ochlaďte.
- Dajte bokom.
- Na panvici zohrejte na strednom ohni olivový olej a pridajte cibuľu; restujte 2 minúty.
- Pridajte mleté hovädzie mäso, rozdrvte a restujte do zhnednutia asi 5 minút.
- Primiešajte cesnak.
- Pridajte paradajkový pretlak a miešajte, kým nebude úplne zapracovaný.
- Hovädzie mäso dochuťte paprikou, soľou a čiernym korením.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Odoberte z tepla a odložte bokom.
- Vymažte pekáč 33 x 23 cm.
- Na pripravený pekáč navrstvite 1/3 nakrájaných zemiakov na dno.
- Zemiaky doplňte polovicou zmesi mletého hovädzieho mäsa.
- Na hovädzie mäso poukladajte 1/3 plátkov zemiakov.
- Pridajte zostávajúcu hovädziu zmes a na vrch dajte poslednú vrstvu zemiakov.
- Dajte bokom.
- V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, potom zašľahajte mlieko, soľ a korenie.
- Pokračujte v šľahaní, kým nebude všetko dôkladne spojené.
- Nalejte zmes do pekáča.
- Pečte po dobu 45 až 55 minút, alebo kým nebudú zemiaky krásne zlatohnedé.
- Pred krájaním a podávaním nechajte 10 minút odpočívať.