Autentický, lahodný a relatívne ľahký vietnamský recept na jarné závitky plnené bravčovým mäsom, krevetami, ryžovými rezancami a zeleninou.
Ingrediencie
- 450g čerstvých kreviet
- 450g bravčové stehno
- Hlávkový červený šalát alebo ľadový šalát
- Pár vetvičiek mäty
- Pažítka
- Balenie ryžového papiera
- Balenie ryžových rezancov
- 1,5 lyžičky soli
- 1 lyžička cukru
Postup
- Bravčové mäso uvarte vo vode s lyžičkou soli a lyžičkou cukru.
- Mäso varte po dobu 30 minút. Potom, čo sa zmení jeho farba na svetlo hnedú a vypláva na povrch, vyberte ho.
- Krevety zbavte črievok, dajte do hrnca s vodou, pridajte 1/2 lyžičky soli a varte 1,5-2,5 minúty. Krevety by mali byť priesvitné.
- Potom odstráňte škrupiny a chvosty z kreviet, nakrájajte ich na polovicu pozdĺžne. Bravčové mäso nakrájajte na tenké plátky, aby sa vám ľahšie rolovalo.
- Rezance uvarte podľa pokynov na obale. Medzitým si pripravte zeleninu – opláchnite a usušte.
- Listy ryžového papiera namočte v tanieri s teplou vodou asi na 5-10 sekúnd. Mal by sa namáčať len po takú dobu, aby bol poddajný a ľahko sa s ním manipulovalo. Nesmie byť príliš mäkký a lepkavý.
- Namočený ryžový papier dajte na rovnú plochu. Položte šalát na spodnú časť ryžového papiera. Na oboch stranách nechajte 2-3 cm. Nasleduje vrstva mäty a pažítky.
- Na vrchnú časť papiera naskladajte 2-3 krevety a na ne nakrájané plátky bravčového mäsa. Nakoniec pridajte do spodnej časti papiera pár rezancov, ktoré rovnomerne rozložíte.
- Preložte ľavú a pravú stranu smerom k stredu. Potom preložte spodnú časť nahor, aby zakryla rezance. Aby závitok bol napnutý, pri rolovaní ľahko tlačte k sebe. Pokračujte v rolovaní a máte hotovo.
Pre milovníkov ázijskej kuchyne sme pripravili aj recepty na čínske kung pao a to v 4 variantoch!