Fermentácia je obľúbený spôsob spracovania rôznych plodov zo záhradky, pretože výsledný pokrm je bohatý na probiotiká. Hoci v obchodoch môžeme naraziť na množstvo produktov tohto druhu, nie je nad domácu výrobu.
Ingrediencie:
- 250 g mrkvy
- 1 zväzok reďkoviek na plátky
- 8 uhoriek nakladačiek
- 1 liter vody
- 3 lyžice jemnej morskej soli
- 3 – 6 strúčikov cesnaku
- 2 – 3 vetvičky čerstvého kôpru
Postup:
- Než sa pustíme do naloženia zeleniny, je dobré vložiť poháre do veľkého hrnca s vodou a nechať minimálne 10 minút vyvariť.
- Potom poháre vyberieme a necháme na utierke vychladnúť.
- Do malého hrnca dáme liter vody, soľ a privedieme do varu. Akonáhle začne voda bublať, odstavíme a necháme vychladnúť.
- Zeleninu očistíme, mrkvy a nakladačky nakrájame na dlhé štvrtky, reďkovky s cesnakom na plátky.
- Na dno pohárov dáme kúsky cesnaku a kôpru.
- Jeden pohár naplníme mrkvou, druhý nakladačkami a tretiu reďkovkami.
- Zalejeme slanou vodou tak, aby bola všetka zelenina úplne pokrytá.
- Zaviečkujeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote po dobu 7 až 14 dní. Dôležité je, aby to bola miestnosť, kde je teplota stála, teda aby tam nebolo chvíľu chladno a za chvíľu zase veľké teplo.