Laktofermentovaná zmes

Laktofermentovaná zmes

Kvasená zelenina je pre naše telo poklad, pretože nám pomáha udržiavať zdraviu prospešné baktérie v našich črevách. Vďaka jej konzumácii zároveň posilňujeme imunitu.

Ingrediencie:

  • 3 polievkové lyžice morskej soli
  • 1 liter vody
  • 150 g karfiolu
  • 200 g mrkvy
  • 1 väčšia červená paprika
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky koriandra
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Vodu so soľou zmiešajte v odmerke alebo napríklad džbáne, aby sa úplne rozpustila.
  • Zeleninu očistíme, mrkvu nakrájame na prúžky, papriku na väčšie kocky a karfiol rozoberieme na ružičky.
  • Pripravíme si veľkú nádobu, ideálne keramickú, a naukladáme do nej všetku zeleninu.
  • Zalejeme slanou vodou, aby bola úplne ponorená. Pokiaľ bude niekde zelenina vytŕčať, pridáme viac vody.
  • Zaklopíme malou miskou, čím bude zelenina stláčaná pod hladinu.
  • Starostlivo zaklopíme a necháme na stálom mieste pri izbovej teplote pracovať.
  • Zhruba raz za dva dni nádobu odklopíme a necháme uvoľniť plyny, ktoré sú produkované v priebehu fermentácie, a ochutnáme, ako nám vyhovuje ich chuť.
  • Pokiaľ máme priamo nádobu, ktorá je určená na kvasenie zeleniny, jednoducho tam všetko naložíme, zalejeme a necháme kvasiť asi 7 dní pri izbovej teplote.
  • Keď nám bude chuť vyhovovať, môžeme preložiť do inej nádoby a uložiť do chladničky, kde bude aj naďalej prebiehať ich fermentácia, len pomalším tempom.
Kvasené papriky, karfiol a mrkva.
Zdroj: https://www.thekitchn.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.