Tento jednoduchý recept vám pomôže vykúzliť lahodnú a hlavne zdravú lahôdku nadupanú probiotikami.
Táto verzia je vďaka chilli papričkám trochu ostrejšia, ale rozhodne stojí za to. Naložte si poriadnu porcičku napríklad ku kusu mäska v podobe steaku.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice Himalájskej soli (ak nemáme, nahradíme morskú)
- 1 liter vody
- 250 g karfiolu rozobraného na ružičky
- 8 reďkoviek nakrájaných na štvrtky
- 3 mrkvy na prúžky
- 150 g zelených fazuliek
- 12 strúčikov olúpaného cesnaku
- 5 dlhých zelených čili papričiek (prípadne červené)
- 1 lyžica guličiek čierneho korenia
Postup:
- V odmerke zmiešame himalájsku soľ s vodou. Miešame tak dlho, až kým sa soľ nerozpustí. Dôležité je, aby mala voda izbovú teplotu.
- Do väčšieho pohára naukladáme všetku zeleninu, prisypeme guličky čierneho korenia a zalejeme pripravenou vodou so soľou.
- Nádobu starostlivo uzavrieme a necháme stáť pri izbovej teplote na stálom mieste.
- Takto bude zelenina kvasiť po dobu 3 dní.
- V prípade, že sa hore utvorí nejaká pleseň, nie je nutné panikáriť, jednoducho ju len odstránime.
- Po troch dňoch ochutnáme, a pokiaľ nám nebude chuť vyhovovať, môžeme nechať kvasiť ešte ďalší deň alebo dva.
- Potom uložíme zeleninu do chladničky, kde vydrží aj mesiac a viac.