Napriek tomu, že je to svojim spôsobom len základný recept na prípravu kapusty, dá sa tento spôsob použiť na akýkoľvek druh zeleniny, ktorý má vyšší obsah vody.
Perfektne sa hodí nielen na kapustu, ale aj cuketu a ďalšie druhy zeleniny. Niekto tak pripravuje dokonca aj ovocie.
Ingrediencie:
- 2,3 kg červenej alebo bielej kapusty
- 3 polievkové lyžice soli
- 1 lyžica celej rasce
- 1 lyžica guličiek borievky (kto nemá rád, môže vynechať)
Postup:
- Odstránime vonkajšie listy aj hlúb a niekoľko listov si dáme bokom, ale ešte predtým ich zbavíme tvrdých častí a rozkrojíme na štvrtiny.
- Hlávku rozkrojíme na menšie časti, aby sa nám lepšie strúhalo.
- Zbavíme sa bieleho jadra a každú štvrtku kapusty nastrúhame do veľkej misy.
- Zasypeme soľou, rascou a borievkami, premiešame, zľahka natlačíme a necháme 15 minút odstáť.
- Potom si pripravíme čisté poháre a kapustu do nich rozdelíme.
- Prstami aj päsťou kapusty dôkladne natlačíme do pohárov, aby bola ponorená vo vlastnej šťave.
- Hore dáme kusy listov, ktoré sme si predtým odložili nabok.
- Kapustu zaťažíme igelitovým vreckom naplneným vodou.
- Cez to potom dáme čistý kus látky a pohár utesníme pomocou gumičky.
- Nádoby dáme na miesto, kam nejde priame slnečné svetlo a je tam stála izbová teplota.
- Necháme fermentovať minimálne 10 dní, pričom priebežne kontrolujeme, či je kapusta stále ponorená.
- Po uplynutí 10 dní kapustu ochutnáme a pokiaľ sa nám jej kyslosť ešte nezdá dostatočná, necháme ju kvasiť ešte ďalšie 2 až 4 dni.
- Keď je chuť správna, preložíme poháre do chladničky, kde ich môžeme skladovať až 6 mesiacov.