Pokiaľ existuje populárny recept na mäsovú omáčku k špagetám, potom je to jednoznačne tá bolonská. Má svoju špecifickú chuť a každý si ju robí svojim spôsobom po svojom. Nám pre tentokrát zachutnal tento recept, tak sa oňho radi podelíme.
Ingrediencie:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžička sušeného oregana
- 250 g pasírovaných paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 – 2 hrsti čerstvej petržlenovej vňate
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 balenie špaget
- Parmezán na ozdobu (kto nemá, dá jednoducho syr čo má aktuálne k dispozícii)
Postup:
- Cibuľu olúpeme a najemno nakrájame.
- Cesnak očistíme a pokrájame na rovnako tenké plátky.
- Petržlenovú vňať opláchneme, nasekáme na kúsky a zatiaľ odložíme bokom.
- Pripravíme si väčšiu panvicu a vlejeme do nej olivový olej.
- Zahrejeme ho na strednom ohni, prihodíme cibuľu a orestujeme dozlatista. To trvá zhruba 3 minúty.
- Potom pridáme cesnak a necháme ho 1 minútu smažiť.
- Vmiešame mleté hovädzie mäso a varíme asi 8 – 10 minút. Dôležité je, aby bolo mäso úplne hotové a nebol v ňom ani kúsok ružovej farby.
- Zasypeme oreganom, osolíme, okoreníme a prilejeme pasírované paradajky.
- Dôkladne premiešame a pridáme na polovičky pokrájané paradajky.
- Nakoniec ešte prisypeme petržlen a všetko privedieme do varu.
- Podľa chuti ešte dosolíme a na miernom ohni varíme cca 15 – 20 minút.
- Medzitým si podľa návodu na obale uvaríme špagety.
- Servírujeme zaliate bolonskou omáčkou a posypané nastrúhaným syrom.