Hovädzie mäso má svoju nezameniteľnú chuť a dajú sa z neho vykúzliť úžasné recepty. Jedným z nich je aj táto smotanová omáčka s mletým hovädzím mäsom, ktorá je ako stvorená na cestoviny, ale hodí sa pokojne aj ku knedle. Je jednoduchá, rýchla a veľmi chutná. Budete sa po nej olizovať nielen vy, ale aj vaši priatelia.
Ingrediencie:
- 1 balenie cestovín
- 2 lyžice olivového oleja
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 1/2 lyžičky provensálskeho korenia
- 2 lyžice polohrubej múky
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 1 paradajkový pretlak
- 1 téglik smotany na šľahanie
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 hrnčeky nastrúhaného čedaru
Postup:
- Vo veľkom hrnci najskôr uvaríme vodu na cestoviny a tie pripravíme presne podľa návodu. Potom ich odložíme nabok.
- Na platňu dáme veľkú panvicu, rozohrejeme v nej olej a pridáme mleté hovädzie mäso.
- Za stáleho miešania restujeme zhruba 5 minút, aby mäso pekne zhnedlo.
- K mäsu prihodíme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu.
- Varíme asi 3 minúty, než zosklovatí, potom hneď prihodíme nasekaný cesnak a necháme restovať ďalšiu minútu.
- V hovädzom vývare rozmiešame talianske korenie s múkou a nalejeme do panvice.
- Miešame asi 1 minútu, potom pridáme paradajkový pretlak.
- Premiešame a na miernom ohni varíme ešte ďalších 10 minút.
- Nakoniec vmiešame uvarené cestoviny, prisypeme nastrúhaný syr a všetko zalejeme smotanou.
- Veľmi dôkladne zamiešame a necháme cca 2 minúty len tak prebublať.
- Nezabúdame stále miešať.
- Dochutíme soľou aj korením a ihneď podávame.