Čatné z karamelizovanej cibule

Čatné z karamelizovanej cibule

Toto čatní je sladké a lepkavé a skvele sa hodí k syrovej doske alebo údeninám. Môže to byť aj skvelý darček pre vašich priateľov či rodinu.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 kg cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 300 g trstinového cukru
  • 200 ml červeného vínneho octu
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 3 lisované strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica hrubozrnnej horčice
  • ½ lyžičky papriky
  • 1/4 lyžičky drvených chilli papričiek

Postup

  1. Olej zahrejeme vo veľkej panvici a za stáleho miešania jemne opražíme cibuľu na stredne nízkej teplote po dobu 25-30 minút.
  2. Cibuľa by mala byť mäkká, ale nie hnedá, a mala by sa zredukovať asi o polovicu.
  3. Vmiešame 3 lyžice trstinového cukru, zvyšíme teplotu a za občasného miešania varíme 7-10 minút, kým cibuľa nezačne farbiť.
  4. Znížime teplotu, potom pridáme zvyšný cukor, ½ lyžičky soli a všetky ostatné prísady.
  5. Dusíme odkryté na stredne nízkom plameni po dobu 30-40 minút, alebo kým sa čatní nezredukuje a nezhustne do tmavej karamelovej farby.
  6. Za občasného miešania kontrolujeme, či sa nelepí na dno panvice.
  7. Ak chceme otestovať, či je čatní hotové, pretiahneme drevenú lyžicu cez dno panvice – čatní by malo trvať niekoľko sekúnd, kým dno nádoby znovu zakryje.
  8. Horúce čatní dáme do vychladených, sterilizovaných nádob, potom uzavrieme a označíme.
  9. Čatné vydržia až 6-12 mesiacov.
Zavarenina z karamelizovanej cibule v pohári, ktorá je položená vedľa pokrájaného pečiva a lyžičky.
www.realfood.tesco.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.