Kysnutý makový závin

Kysnutý makový závin

Pre milovníkov kysnutých múčnikov tu máme kysnutú makovú štrúdľu ako od babičky. S týmto druhom cesta sa dobre pracuje, pretože sa netrhá a je vláčne. Pri príprave si strážte množstvo mlieka – záleží na vašej múke – niekedy totiž stačí uvádzané množstvo, niekedy musíte pridať viac.

Ingrediencie na cesto

  • 500g hladkej múky
  • 2ks žĺtkov
  • 1 droždie
  • 40g rozpusteného masla
  • 1 lyžica cukru
  • 250ml mlieka
  • Štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 2 hrnčeky maku
  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
  • Hrsť hrozienok (podľa chuti)

Postup

  • Najprv nechajte vzísť kvások tak, že do mištičky alebo hrnčeka dáte lyžicu mlieka, lyžicu múky, cukor a droždie.
  • Zmiešajte všetky ostatné suroviny a pridajte vzídený kvások. Vypracujte hladké cesto.
  • Dajte do misy, zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
  • Medzitým si pripravte makovú plnku tak, že v hrnci zahrejete mlieko, pridáte ostatné suroviny a varíte do zhustnutia.
  • Po vykysnutí rozdeľte cesto na dve polovice. Z každej polovice vyvaľkajte tenký plát.
  • Navrch položte plnku a zaviňte. Potom opatrne preneste na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
  • Povrch závinu potrite rozšľahaným vajcom či maslom a dajte do predhriatej rúry piecť pri 180 ° C po dobu 30-40 minút. Strážte ho, každá rúra pečie inak.
  • Hotový závin nechajte vychladnúť a podávajte nakrájaný.
Štrúdľa s makom ku káve.
Zdroj: sandapagaimo.blogspot.com

Keď sa povie závin, každý si iste predstaví jablčnú štrúdľu. Ani tie u nás nesmú chýbať. Inšpirujte sa našimi báječnými receptami na jablkový závin !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.