Pre milovníkov kysnutých múčnikov tu máme kysnutú makovú štrúdľu ako od babičky. S týmto druhom cesta sa dobre pracuje, pretože sa netrhá a je vláčne. Pri príprave si strážte množstvo mlieka – záleží na vašej múke – niekedy totiž stačí uvádzané množstvo, niekedy musíte pridať viac.
Ingrediencie na cesto
- 500g hladkej múky
- 2ks žĺtkov
- 1 droždie
- 40g rozpusteného masla
- 1 lyžica cukru
- 250ml mlieka
- Štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 2 hrnčeky maku
- 1,5 hrnčeka mlieka
- 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
- Hrsť hrozienok (podľa chuti)
Postup
- Najprv nechajte vzísť kvások tak, že do mištičky alebo hrnčeka dáte lyžicu mlieka, lyžicu múky, cukor a droždie.
- Zmiešajte všetky ostatné suroviny a pridajte vzídený kvások. Vypracujte hladké cesto.
- Dajte do misy, zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravte makovú plnku tak, že v hrnci zahrejete mlieko, pridáte ostatné suroviny a varíte do zhustnutia.
- Po vykysnutí rozdeľte cesto na dve polovice. Z každej polovice vyvaľkajte tenký plát.
- Navrch položte plnku a zaviňte. Potom opatrne preneste na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- Povrch závinu potrite rozšľahaným vajcom či maslom a dajte do predhriatej rúry piecť pri 180 ° C po dobu 30-40 minút. Strážte ho, každá rúra pečie inak.
- Hotový závin nechajte vychladnúť a podávajte nakrájaný.
Keď sa povie závin, každý si iste predstaví jablčnú štrúdľu. Ani tie u nás nesmú chýbať. Inšpirujte sa našimi báječnými receptami na jablkový závin !