Buchta k narodeninám s olivovým olejom

Buchta k narodeninám s olivovým olejom

Polenta je zdravá a veľmi chutná, zvlášť keď sa kombinuje s inými surovinami. Táto slaná torta získa vďaka nej špecifickú chuť a vy si ju zamilujete. Hoci je to torta s cukrom, radíme ju medzi slané varianty.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 150 g polenty
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • Nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
  • Nastrúhaná kôra z 1/2 pomaranča
  • 3 väčšie vajcia
  • 200 ml extra panenského olivového oleja
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžičky hrubej morskej soli

Poleva:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice pomarančového džúsu
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 50 g krupicového cukru

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Formu na tortu vyložíme papierom na pečenie a na dne papier potrieme trochou olivového oleja.
  • Polentu dáme do nádoby kuchynského robota a na niekoľko sekúnd zapneme na najvyšší stupeň.
  • K rozmixovanej polente pridáme cukor, rozmarín, kôru z citróna i pomaranča a znovu premiešame pomocou robota.
  • Prilejeme olej s vajcami a niekoľkokrát zamiešame pulzným tlačidlom.
  • Nakoniec vmiešame mleté mandle, soľ, prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto.
  • Preložíme do pripravenej tortovej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 45 minút, pričom pomocou špajle skontrolujeme, či je cesto dosť prepečené. Malo by mať zlatistý nádych.
  • Keď je dopečené, vyberieme tortu z rúry a necháme 15 minút odpočívať.
  • Potom dáme do malej panvice všetky prísady na polevu a privedieme na miernom ohni do varu, aby sa rozpustil cukor.
  • Odstavíme a na torte si vareškou utvoríme malé otvory a povrch potrieme polovicou polevy.
  • Môže sa stať, že sa prostredná časť torty trochu prepadne, ale to je normálne.
  • Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a odstránime papier na pečenie.
  • Potrieme zvyšnou polevou a ozdobíme kúskom rozmarínovej vetvičky.
  • Nakoniec posypeme trochou hrubej morskej soli.
  • Kto chce, môže pri servírovaní pridať na tanierik trochu crèmefraîche, zvlášť ak tú tortu chystáme pre niekoho k narodeninám a má byť jedným z chodov na hostine.
Slaná torta k narodeninám s rozmarínom, morskou soľou a polentou.
Zdroj: https://www.sainsburysmagazine.co.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.