Polenta je zdravá a veľmi chutná, zvlášť keď sa kombinuje s inými surovinami. Táto slaná torta získa vďaka nej špecifickú chuť a vy si ju zamilujete. Hoci je to torta s cukrom, radíme ju medzi slané varianty.
Ingrediencie:
Korpus:
- 150 g polenty
- 200 g krupicového cukru
- 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
- Nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
- Nastrúhaná kôra z 1/2 pomaranča
- 3 väčšie vajcia
- 200 ml extra panenského olivového oleja
- 200 g mletých mandlí
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 lyžičky hrubej morskej soli
Poleva:
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice pomarančového džúsu
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 50 g krupicového cukru
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Formu na tortu vyložíme papierom na pečenie a na dne papier potrieme trochou olivového oleja.
- Polentu dáme do nádoby kuchynského robota a na niekoľko sekúnd zapneme na najvyšší stupeň.
- K rozmixovanej polente pridáme cukor, rozmarín, kôru z citróna i pomaranča a znovu premiešame pomocou robota.
- Prilejeme olej s vajcami a niekoľkokrát zamiešame pulzným tlačidlom.
- Nakoniec vmiešame mleté mandle, soľ, prášok do pečiva a vypracujeme hladké cesto.
- Preložíme do pripravenej tortovej formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme 45 minút, pričom pomocou špajle skontrolujeme, či je cesto dosť prepečené. Malo by mať zlatistý nádych.
- Keď je dopečené, vyberieme tortu z rúry a necháme 15 minút odpočívať.
- Potom dáme do malej panvice všetky prísady na polevu a privedieme na miernom ohni do varu, aby sa rozpustil cukor.
- Odstavíme a na torte si vareškou utvoríme malé otvory a povrch potrieme polovicou polevy.
- Môže sa stať, že sa prostredná časť torty trochu prepadne, ale to je normálne.
- Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a odstránime papier na pečenie.
- Potrieme zvyšnou polevou a ozdobíme kúskom rozmarínovej vetvičky.
- Nakoniec posypeme trochou hrubej morskej soli.
- Kto chce, môže pri servírovaní pridať na tanierik trochu crèmefraîche, zvlášť ak tú tortu chystáme pre niekoho k narodeninám a má byť jedným z chodov na hostine.