Táto ľahko pikantná torta pochádza pôvodne z Francúzska. Všetky ingrediencie spolu dokonale súznia a keď si potom upečenú tortu nakrájame na plátky a natrieme smotanovým syrom či čerstvým maslom, zažijeme skutočné chuťové orgie.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 125 g nakrájanej šunky
- 100 g zelených olív
- 3 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
- 225 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 5 – 7 lyžíc rastlinného oleja
- 100 g syra Gruyère
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov a nachystáme si formu na chlieb, prípadne akúkoľvek, ktorú máme práve po ruke.
- Vymažeme ju olejom alebo vyložíme papierom na pečenie.
- Do nádoby kuchynského robota dáme vajcia a našľaháme do peny.
- Pridáme soľ, korenie a po častiach aj múku.
- Prisypeme kypriaci prášok do pečiva a prilievame olej striedavo s mliekom.
- Odstavíme nádobu z robota a vmiešame nastrúhaný syr, šunku a nakrájané olivy.
- Preložíme do formy a dáme do predhriatej rúry na 45 minút.
- Po upečení necháme 10 minút vychladnúť a potom vyberieme z formy.
- Môžeme ihneď servírovať.