Ako sa v nejakom recepte objavia zemiaky, je to vždy záruka istoty, že bude pokrm skvelý. Čo platí aj pri tejto slanej torte. Zemiakom tu sekunduje čerstvá ricotta, strúhaný parmezán a sladká talianska saláma.
Ingrediencie:
- 1 1/2 kg zlatých zemiakov typu Yukon Gold
- 125 g neslaného čerstvého masla
- 1 hrnček strúhanky opečené na panvici do zlatohneda
- 4 vajcia
- 1/2 hrnčeka plnotučného mlieka
- 1/4 hrnčeka čerstvé ricotty
- 1 hrnček čerstvo strúhaného Parmezánu
- 300 g sladkej talianskej salámy
- 1 zväzok nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 150 g strúhaného syra Asiago
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Zemiaky v šupke dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu.
- Varíme, až kým nebudú úplne mäkké.
- Medzitým si vymažeme tortovú formu maslom a vysypeme 1/4 hrnčeka opraženej strúhanky.
- Rúru si predhrejeme na 200 ° C a odstavíme zemiaky z platne.
- Zlejeme z nich vodu a ihneď ich olúpeme.
- Pomocou lisu na zemiaky ich prelisujeme do misy.
- Do stredne veľkej misy rozklepneme vajcia, pridáme mlieko, ricottu a premiešame.
- Kým sú zemiaky ešte teplé, vmiešame do nič pomocou gumovej špachtle syr Parmezán.
- Potom pridáme nakrájanú salámu, petržlen a starostlivo premiešame.
- Jemne vmiešame vaječnú zmes, aby sa všetky suroviny spojili.
- Kto chce, môže ešte prisoliť, ale väčšinou to vďaka syrom ani nie je potrebné.
- Polovicu zemiakovej zmesi dáme do formy, rovnomerne rozprestrieme a vyhladíme.
- Povrch posypeme strúhaným syrom Asiago.
- Na ten dáme druhú polovicu zmesi a uhladíme.
- Posypeme zvyšnou opraženou strúhankou a poukladáme kúsky masla.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút.
- Správne upečená torta musí mať zlatohnedý povrch.
- Po upečení vyberieme z rúry a necháme 20 minút odpočívať.
- Potom vyklopíme z formy a môžeme servírovať nakrájané na kúsky.