Cibuľový koláč má veľa ľudí zafixovaný ako typicky jesenný pokrm, ku ktorému sa skvele hodí lahodné mladé víno. V prípade tohto receptu bola táto slaná torta vyzdvihnutá na oveľa vyššiu úroveň.
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 50 g neslaného čerstvého masla
- 150 ml vlažného teplého mlieka
- 1 lyžička instantného droždia
- 1/4 lyžičky soli
Náplň:
- 500 g cibule
- 50 g masla
- 300 g kyslej smotany
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 3 vajcia
- 75 g slaniny na kocky
- Štipka mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Začneme tým, že si pripravíme cesto.
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo, teplé mlieko a instantné droždie.
- Ľahko premiešame a osolíme.
- Potom vezmeme ručný mixér a na najvyššiu rýchlosť šľaháme po dobu 5 minút.
- Zakryjeme misu utierkou a postavíme na teplé miesto, aby cesto trochu nakyslo.
- Medzitým si na panvici osmažíme nakrájanú slaninu.
- Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a dáme do misky.
- K cibuli pridáme maslo, kyslú smotanu a polovicu osmaženej slaniny.
- V malej miske našľaháme vajcia a prilejeme do misy k cibuli.
- Prisypeme hladkú múku a znova zamiešame, aby bola zmes hladká.
- Akonáhle cesto nakysne, rozvaľkáme ho na veľkosť formy tak, aby dosahovalo do polovice formy.
- Na to rozprestrieme pripravenú zmes a dôkladne uhladíme.
- Povrch posypeme druhou polovicou vyprážanej slaniny a vložíme do rúry predhriatej na 225 stupňov.
- Pomocou špajle sa uistíme, že je torta dostatočne prepečená, až potom ju vyberieme z rúry.
- Môžeme servírovať ešte teplé, alebo počkať, kým torta vychladne.