Vychutnajte si túto tmavú, vlhkú a korenenú dobrotu!
Príprava receptu nie je zložitá a zvládnu ju aj začiatočníci.
Ingrediencie
- 1 šálka nesoleného masla
- ½ šálky vody
- ¾ šálky melasy
- ¾ šálky medu (podľa vlastnej chuti)
- 1 šálka hnedého cukru
- 3 šálky múky
- 2 čajové lyžičky sódy
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky nového korenia
- ¼ čajovej mletého klinčeka
- ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- ½ šálky nízkotučného mlieka
- 2 polievkové lyžice čerstvého zázvoru (ošúpaného a nastrúhaného)
- šľahačka na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zmiešajte maslo, vodu, melasu, med a hnedý cukor. Všetko dajte do panvice a, na miernej teplote, zahrievajte, kým sa všetko nerozpustí.
- Odoberte z tepla a nalejte do zapekacej misy, ktorá je vyložená papierom na pečenie. Hotový dezert sa vám bude vďaka papieru lepšie vyťahovať.
- V ďalšej miske zmiešajte múku, sódu, soľ, zázvor, škoricu, nové korenie a klinčeky.
- Akonáhle je melasová zmes vlažná, pridajte do nej vajcia (po jednom) a poriadne premiešajte. Pridajte aj mlieko.
- Do zmesi pridajte suché prísady, a nakoniec vmiešajte nastrúhaný zázvor.
- Zmes tiež nalejte do pekáča a pečte 60–90 minút.
- Túto perníkovú buchtu, podávajte vychladenú a ozdobenú šľahačkou.
Namiesto šľahačky môžete použiť zmrzlinu alebo inú sladkosť. Inšpirujte sa receptami na lahodné krémy .