Jablká obsahujú vitamín C a chvália sa prvky, ako je železo, kremík, draslík, horčík, vápnik a meď.
Prevoňajte svoju kuchyňu pečenými, a hlavne zdravými, jabĺčkami!
Ingrediencie
Náplň:
- 5–6 jabĺk (ošúpaných a nakrájaných na plátky)
- 4 veľké hrušky (ošúpané, zbavené jadier a nakrájané na kocky)
- ¾ šálky hnedého cukru
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
- 4 polievkové lyžice nesoleného masla
- ½ šálky jablčného cideru
- 3 polievkové lyžice brandy
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
Zálievka:
- 6 polievkových lyžíc nesoleného masla (nakrájaného na kocky)
- 1,5 šálky celozrnnej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ polievkové lyžice jedlej sódy
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice cukru
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 2 polievkové lyžice melasy
- ¾ šálky cmaru
- cukor (na záverečné posypanie)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si náplň.
- Jablká, hrušky, hnedý cukor, škoricu, soľ a muškátový oriešok zmiešajte vo veľkej mise. Všetko premiešajte tak, aby sa ovocie obalilo zmesou zo všetkých strán.
- Zmiešajte mušt a maslo v malej panvici a zmes priveďte do varu.
- Medzitým, v malej miske, premiešajte kukuričný škrob s brandy a miešajte, kým nebude zmes hladká.
- Zmes s brandy pridajte do panvice, poriadne premiešajte a varte asi 1 minútu. Odstavte z tepla a, za stáleho miešania, pridajte zmes s ovocím.
- Všetko nalejte do pekáča a vložte do rúry. Pečte 30 minút.
- Teraz je čas, pripraviť si polevu.
- Múku, prášok do pečiva, sódu, soľ, cukor, zázvor, škoricu a klinček vložte do kuchynského robota a poriadne rozmixujte. Pridajte kocky masla a miešajte, kým nevznikne piesková zmes a malými maslovými hrudkami.
- Všetko premiestnite do misy, v ktorej ste vopred zmiešali melasu s cmarom.
- Pomocou vidličky, alebo rúk, premiešajte, kým nevznikne cesto.
- Po 30 minútach pečenia, vyberte pekáč z rúry a naň umiestnite zmes s melasou.
- Znovu vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
- Po upečení nechajte črepníkový perník vychladnúť a podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Preskúmajte aj ďalšie polevy na perníčky .