Norimberský perník na plech

Norimberský perník na plech

Tento druh receptu existuje už od 14. storočia. Chváliť sa môže bohatým cestom, plným chutných ingrediencií.

Pripravte si túto dobrotu, ktorú môžete skladovať až niekoľko týždňov!

Ingrediencie

Cesto:

  • 113 g masla (zmäkčeného)
  • 200 g cukru
  • 4 veľké vajcia (v izbovej teplote)
  • 360 g múky
  • ½ polievkové lyžice mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • ⅛ čajové lyžičky mletého nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • ⅛ čajové lyžičky mletého koriandra
  • ⅛ čajové lyžičky mletého kardamómu
  • ⅛ čajové lyžičky mletého zázvoru
  • ⅛ čajové lyžičky mletého anízu
  • 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 225 ml mlieka
  • 150 g mandlí (mletých)
  • ½ šálky kandizované citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica rumu
  • ½ šálky hrozienok (nasekaných nadrobno)
  • ¼ šálky drveného kokosu
  • 32 ks oplátkov na pečenie (jedlý papier)

Poleva:

  • ½ šálky cukru kryštál
  • ¼ šálky vody
  • ½ čajovej lyžičky vanilky
  • 1–2 polievkové lyžice rumu
  • ½ šálky vanilínového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Maslo, cukor a vajcia šľahajte v mise, kým nevznikne nadýchaná zmes.
  • Do zmesi vmiešajte múku, korenie, kakaový prášok a prášok do pečiva. Tieto ingrediencie vkladajte striedavo s mliekom.
  • Pridajte muškátový oriešok a citrónovú kôru.
  • Následne vmiešajte rum, hrozienka a kokos.
  • Oblátky na pečenie položte na plech, vyložený papierom na pečenie a na každý z nich nakvapkajte asi 3 polievkové lyžice pripraveného cesta. Zmes vyhlaďte do rovná až k okrajom každého oblátku.
  • Takto pripravené perníčky vložte do rúry a pečte 15–20 minút, kým nezačne hnedá farba tmavnúť.
  • Hotový pokrm nechajte vychladnúť na chladiacej mriežke a pripravte si polevu.
  • V hrnci alebo panvičke rozohrejte vodu a rozpustite v nej cukor. Varte niekoľko minút.
  • Pridajte vanilku a 1–2 lyžice rumu (záleží na vašej chuti). Pridajte vanilínový cukor a premiešajte.
  • Pomocou metličky naneste teplú polevu na hotové, ešte teplé, perníčky a nechajte zaschnúť. Vytvoríte tak na ich povrchu nádhernú lesklú vrstvu.

Norimberské perníkové sušienky so škoricovou polevou.
zdroj: thespruceeats.com

Ak na Vianoce radi pečiete, môžete sa inšpirovať ďalšími receptami na vianočné perníčky .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.