Týmto dezertom určite potešíte, pokiaľ očakávate hostí. Môžete si ho ale taktiež pripraviť len tak pre radosť.
Ingrediencie
Cesto:
- 2 a ¼ šálky múky
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1 a ¾ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¾ šálky a 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- ¾ šálky cukru kryštál
- 2 veľké vajcia
- ¾ šálky melasy
- ¼ šálky medu
- 2 čajové lyžičky pomarančovej kôry
- ¾ šálky teplej vody
Krémová poleva:
- 230 g taveného syra
- ½ šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- štipka soli
- 2 šálky práškového cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (pridajte tiež polovicu poškriabaného vanilkového struku – voliteľné)
- semienka granátového jablka (na ozdobu)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte a vysypte pekáč alebo ho vyložte papierom na pečenie.
- Odložte pekáč bokom a, vo vedľajšej mise, zmiešajte múku, korenie, sódu a soľ. Rovnako odložte bokom.
- V ďalšej mise zmiešajte olej, cukor a vajcia. Šľahajte, kým nevznikne biela zmes. Následne vmiešajte melasu, med a pomarančovú kôru.
- Do misy so suchými prísadami vmiešajte vlhké ingrediencie. Pridajte teplú vodu a jemne miešajte, kým nevznikne hodvábne hladké cesto.
- Hotové cesto nalejte do pekáča a pečte 35–45 minút.
- Zatiaľ čo sa dezert pečie, pripravte si polevu.
- Pomocou elektrického mixéra zmiešajte syr, maslo, šálku práškového cukru a vanilkový extrakt. Akonáhle sa všetko prepojí, pridajte zvyšnú šálku práškového cukru a šľahajte, kým nie je poleva hladká.
- Akonáhle je perníkový dezert upečený, nechajte ho vychladnúť a prelejte ho polevou. Nakoniec perníkový dezert posypte semienkami granátového jablka.
- Uchovávať pokrm je možné, počas 3 dní, v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe.
Premýšľate, ako si spestriť pečenie na Vianoce? Pripravte si niektorý zo zaujímavých receptov na pudingové pečivo !