Tento recept je vhodný najmä na Vianoce, kedy pomôže dotvoriť jedinečnú sviatočnú atmosféru.
Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
Cesto na chalúpku:
- 250 g nesoleného masla
- 200 g hnedého cukru
- 7 polievkových lyžíc zlatého sirupu
- 600 g hladkej múky
- 2 čajové lyžičky sódy
- 4 čajové lyžičky mletého zázvoru
Zmes na zdobenie:
- 450 g cukru múčka
- ½ polievkovej lyžice Cream of Tartar (sušená smotana od Dr. Oetkera)
- 3 vaječné bielky
Postup
Cesto na chalúpku:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na panvici rozpustite maslo, cukor a sirup.
- Múku, sódu a mletý zázvor premiešajte vo vedľajšej miske a potom, do tejto suchej zmesi, vmiešajte maslovú zmes z panvice.
- Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja a nevznikne hutné cesto. Ak je to potrebné, prilejte trochu vody.
- Z internetu si stiahnite voliteľnú šablónu chalúpky a obkreslite ju na papier na pečenie. Jednotlivé tvary vystrihnite a naneste na ne perníkové cesto.
- Cesto na papieri na pečenie dajte na plech a pečte 12 minút, kým nebudú kúsky pevné a trochu nestmavnú.
- Hotové kúsky perníkovej chalúpky nechajte vychladnúť a, pomocou zmesi na zdobenie, ich spájajte k sebe a následne ozdobte.
Zmes na zdobenie:
- Cukor, sušenú smotanu a bielky zmiešajte v mise. Pomocou mixéra šľahajte 7–10 minút. Mali by ste získať tuhšiu, snehovo bielu, zmes.
- S touto zmesou pracujte rýchlo, aby nezaschla skôr, ako ju nanesiete. Naplňte jej dávkovač a zdobte perníkovú chalúpku.
Máte radi sušienky? Vyskúšajte recepty na sušienky z ovsa .