Tento recept má veľmi dlhú tradíciu a slúžil pôvodne na to, aby sa v domácnosti spotrebovali najrôznejšie zvyšky. Výsledný pokrm tak mal vždy trochu inú chuť.
Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1 šálka mrazeného hrášku a mrkvy
- 1/2 šálky mrazenej kukurice
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL paradajkového pyré
- 1 PL worcestrové omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL hladkej múky
- 2 čajové lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Na zemiaky
- 700 g zemiakov
- 8 PL masla
- 1/4 šálky parmezánu
- 1/3 šálky mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky mletého cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
- V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
- Pridajte do panvice mleté mäso, petržlenovú vňať, rozmarín, tymian, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešajte a varte približne 6-8 minút, kým mäso zľahka nezhnedne.
- Pridajte k zmesi prelisovaný cesnak a worcestrovú omáčku.
- Opäť zamiešajte a krátko povarte.
- Pridajte múku a paradajkové pyré.
- Premiešajte a prilejte do zmesi vývar.
- Následne pridajte aj mrazený hrášok, mrkvu a kukuricu.
- Duste zmes za občasného miešania približne 5 minút.
- V medziobdobí si dajte tiež do hrnca s vodou variť olúpané a na kocky nakrájané zemiaky, približne 10-15 minút.
- Keď sú zemiaky mäkké, sceďte ich a vráťte späť do hrnca.
- Pomocou šťuchadla zemiaky roztlačte.
- Následne k nim pridajte maslo, mlieko, cesnak, soľ a korenie.
- Premiešajte a pridajte nastrúhaný parmezán.
- Mäsovú zmes preložte do vymastenej formy na pečenie alebo zapekacej misky.
- Následne na túto zmes naneste zemiakovú kašu a rozotrite za pomoci špachtle.
- Vložte do rúry predhriatej na 200 °C.
- Pečte približne 25-30 minút.