Pastiersky koláč

Pastiersky koláč

Tento recept má veľmi dlhú tradíciu a slúžil pôvodne na to, aby sa v domácnosti spotrebovali najrôznejšie zvyšky. Výsledný pokrm tak mal vždy trochu inú chuť.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1 šálka mrazeného hrášku a mrkvy
  • 1/2 šálky mrazenej kukurice
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL paradajkového pyré
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky sušenej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Na zemiaky

  • 700 g zemiakov
  • 8 PL masla
  • 1/4 šálky parmezánu
  • 1/3 šálky mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  1. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte do panvice mleté mäso, petržlenovú vňať, rozmarín, tymian, soľ a korenie.
  3. Všetko dôkladne premiešajte a varte približne 6-8 minút, kým mäso zľahka nezhnedne.
  4. Pridajte k zmesi prelisovaný cesnak a worcestrovú omáčku.
  5. Opäť zamiešajte a krátko povarte.
  6. Pridajte múku a paradajkové pyré.
  7. Premiešajte a prilejte do zmesi vývar.
  8. Následne pridajte aj mrazený hrášok, mrkvu a kukuricu.
  9. Duste zmes za občasného miešania približne 5 minút.
  10. V medziobdobí si dajte tiež do hrnca s vodou variť olúpané a na kocky nakrájané zemiaky, približne 10-15 minút.
  11. Keď sú zemiaky mäkké, sceďte ich a vráťte späť do hrnca.
  12. Pomocou šťuchadla zemiaky roztlačte.
  13. Následne k nim pridajte maslo, mlieko, cesnak, soľ a korenie.
  14. Premiešajte a pridajte nastrúhaný parmezán.
  15. Mäsovú zmes preložte do vymastenej formy na pečenie alebo zapekacej misky.
  16. Následne na túto zmes naneste zemiakovú kašu a rozotrite za pomoci špachtle.
  17. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C.
  18. Pečte približne 25-30 minút.
Pokrm z mletého mäsa a zeleniny prekrytý zemiakovou kašou
zdroj: thewholesomedish.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.